Hlavní obsah

GLOSÁŘ Z TAMPERE: Vstup do NATO řeší Finové nyní víc než hokej. Až cesta za medailí to může změnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finové milují hokej, v únoru navíc vyhráli poprvé v historii olympijský turnaj a světový šampionát se v jejich zemi hraje po devíti letech. Všechny tyto skutečnosti by nahrávaly tomu, že popularita mistrovství světa v Tampere a v Helsinkách i zájem o něj jasně převáží nad ostatními událostmi.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Michal Kamaryt

Ani šestigólová finská kanonáda proti Británii fanoušky Suomi do varu nedostala.

Článek

Jenže návštěvnost mistrovství je o hodně menší, než si organizátoři přáli a očekávali. V hlavní Nokia Areně s kapacitou přes třináct tisíc lidí zatím nebylo ani jednou vyprodáno. Největší návštěva přišla na derby domácích se Švédy (11 695) a pouze další finské zápasy dosahují alespoň hranice deseti tisíc lidí v hledišti. V hlavním městě do více než padesátileté Jäähalli na utkání druhé skupiny pak přichází v průměru sotva čtyři tisíce lidí.

Doba je složitá a obyvatelé ve Finsku mají aktuálně k řešení úplně jiné téma, tedy vstup země do NATO. Když vnímáte atmosféru v ulicích, zjistíte, jak palčivá věc to je pro místní. Ruská vojenská invaze na Ukrajinu přiměla neutrální stát k nečekanému kroku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Británie - FinskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Společná hranice s agresorem dlouhá 1343 kilometrů vyvolává obavy zdejších obyvatel a změnila i jejich dlouho odmítavý postoj k Alianci. K tomu mají Finové v sobě negativní historickou zkušenost ze Zimní války z let 1939 až 1940 s tehdejším Sovětským svazem.

Není divu, že v místní televizi se mezi třetinami hokejových zápasů vysílají postoje politiků i dalších osobností veřejného života k NATO, podobná témata se řeší i ve fanzóně. A mají asi logicky přednost před hokejem. Nicméně páteční i sobotní zápas Suomi na šampionátu v Tampere byl na programu už odpoledne.

Zejména večer přitom tyto dva dny patří ve Finsku buď návštěvám restaurací či barů, nebo sauně spojené s domácím popíjením. Ale také tam má téma NATO zatím navrch nad hokejem, poslední týden šampionátu to ale může změnit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Česko - LotyšskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Přece jen finské zlato a stříbro z posledních dvou MS si říkají o doplnění o další cenný kov a v té snaze už by měli mít domácí hokejisté fanoušky v zádech. A třeba se znovu stanou doma hrdiny. A čeští fandové by se určitě nezlobili, kdyby podobné věci zažil i svěřenci jmenovce kouče Finů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.