Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Druhá lekce pro Spartu. Rivalové znají recept

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Večerní nedělní cesta po D5 zpět do Prahy možná přišla fotbalistům Sparty nekonečná. Po prohře 0:4 v Plzni rozhodně měli o čem přemýšlet. Kvůli výsledku i předvedené hře. Poslední týden navíc Letenským ukázal, že největší soupeři momentálně vědí, jak na ni. A beze změny hrozí výborně rozjetý ročník bez trofeje.

Moje pocity nejsou důležité, je to obrovské zklamání pro celou Spartu, říká Brian Priske. Náročný program není omluvou. Video: Sport.cz

 
Článek

Za prvé – přiznejme kredit výborné Plzni. Skvěle takticky, fyzicky i mentálně připravená, hladová. V nedělním šlágru prostě chtěla víc. Když se Sparta po druhém inkasovaném gólu a červené kartě definitivně sesypala, Západočeši ukázali elán, pohodu. Fotbal si užívali.

Za druhé – Sparta zklamala snad po všech stránkách. „To, co jsme zažili, se nesmí opakovat,“ shrnul trefně a naštvaně stoper Martin Vitík. Na sebelepší tým někdy přijde větší či menší krize. Pověstný „zápas blbec“ zažil snad každý.

Jenže přidejme k tomu ještě týden staré ligové derby. Skóre 0:0, nepříliš atraktivní podívaná. A je na světě výstraha. Oba duely pojí jeden fakt - soupeři se na Spartu výborně připravili, úřadující mistři byli směrem dopředu bezzubí. Proti Slavii jedna střela na bránu, v Plzni žádná.

Martin Vitík po debaklu: Špatný, strašný. Tyhle pocity už nechci nikdy zažít! Video: Sport.cz

Tuzemské týmy vědí, kde je Sparta při výstavbě hry nejsilnější. Nadstandardní křídla a obecně hráči na lajnách, kreativní střed, variabilita s hrotovým útočníkem. Jenže Slavia se zatáhla až v šesti lidech do defenzívy, Plzeň v pěti. Jindřich Trpišovský i Miroslav Koubek přehustili střed, nasadili místy nechutnou osobní obranu. Mají k tomu hráče, kteří se drží plánu a podle něj jedou 90 minut. Zvládají fyzicky, takticky, mentálně.

Sparta měla v posledních dvou střetnutích minimum šancí. Liverpool nepočítáme, zápas patří do zcela jiné kategorie, i když minimálně co se týče individuálních chyb, také do nepříliš povedeného týdne z části zapadá. Bavme se teď o výhledu směrem k boji o titul.

Sparta se po loňské jarní jízdě a výkonech v dosavadním průběhu sezony stala lovnou zvěří. Duely se Slavií a Plzní jí ukázaly, že možná paradoxně ona musí nastolovat trend a do zbytku ročníku přijít s něčím novým. Pořád má šanci na veleúspěšnou sezonu zakončenou ligovým titulem, trofejí z MOL Cupu a parádním tažením Evropskou ligou.

Na druhou stranu nemusí mít pohár ani jeden. V lize má už jen jednobodový náskok, v MOL Cupu je sice favoritem, ale v osudí stále zbývá mimo jiné Plzeň. To by bylo obrovské zklamání. Sešívaní i Západočeši momentálně vědí, jak na Letenské vyzrát, jak omezit jejich hlavní zbraně, jak je zatlačit do nekomfortní pozice.

Sparta dostala dvě lekce, které možná přišly v pravý čas a mohou jí do finiše ročníku jen pomoci. Je na ní, aby ukázala, zda je v Česku opravdu nejlepší. Jen načerpat síly po náročném programu stačit nemusí.

Reklama