Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Charlton byl fotbalový elegán. West Ham neměl šťávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chelsea ztratila proti Arsenalu dvoubrankové vedení a remizovala s ním 2:2, Aston Villa rozstřílela West Ham 4:1. Těmto dvěma zápasům anglické fotbalové Premier League se ve svém tradičním komentáři pro Sport.cz věnuje bývalý reprezentant Daniel Pudil, který momentálně žije v Anglii. Začíná smutnou zprávou, úmrtím legendárního fotbalisty Bobbyho Charltona.

Foto: ČTK/AP

Charlton byl fotbalový elegán

Článek

„Anglie oplakává Bobbyho Charltona, který o víkendu zemřel. Je to velmi smutná zpráva, nejvíc samozřejmě pro rodinu. Všichni ho uctívali. Byl legendou nejen Manchesteru United, ale celého anglického fotbalu. Měl skvělou kariéru. Jeho legenda tu bude napořád, fanoušci na něj nezapomenou.

Osobně jsem bohužel neměl tu čest se s ním potkat, ale jméno měl obrovské. Pořád se o něm mluvilo, všichni brali jeho slova. Nejen on patřil mezi fotbalové gentlemany, jeho generace byla taková. Vidíte to, jak tihle bývalí skvělí hráči chodí na zápasy slušně oblečení, dobře vystupují. Bobbyho Charltona tady lidé brali jako elegána, a tak si ho budou i pamatovat.

Šlágrem víkendu byl zápas mezi Chelsea a Arsenalem, který nakonec skončil 2:2. V prvním poločase jsem byl mile překvapený výkonem Chelsea, hodně se mi líbila. Arsenal byl mdlý, možná mu uškodila reprezentační přestávka, nemohl se do zápasu dostat.

Cole Palmer proměnil penaltu, gól Michaila Mudryka krátce po přestávce byl trochu šťastný. Myslím, že chtěl centrovat a uletělo mu to. Ale sám jsem pár takových gólů dal, kdy chcete míč někomu posadit na hlavu, sjede vám to a balon skončí v síti na zadní tyči. Možná gólman Arsenalu David Raya mohl zareagovat lépe.

Chelsea pak sama posadila Arsenal na koně chybou brankáře Roberta Sáncheze, který namazal Declanu Riceovi, který to skvěle trefil. Takové věci by se Chelsea neměly stávat, bylo vidět, že je tenhle moment srazil dolů. Pak dostala druhý gól, opět úplně zbytečný, Malo Gusto strašně zaspal a nechal Leandra Trossarda na zadní tyči úplně volného.

Pro Chelsea je to vzhledem k průběhu velká ztráta. Vedení 2:0 by si měla pohlídat, věřím, že třeba před dvěma nebo třemi lety, kdy byla nahoře, by to zvládla. Ale ukázalo se, že tím, jak se pro ni nevyvíjí sezona dobře, není psychicky pořád úplně v pohodě. Progres je u Blues nepochybně vidět, ale pořád je srážejí chyby, maličkosti. Takovou rozehrávku, jako předvedl gólman před prvním inkasovaným gólem, prostě nemůže udělat.

West Ham prohrál na Aston Ville 1:4, připadal mi bez šťávy. Jeho hráči byli pomalí, všude byli druzí. Neviděl jsem, že by se Vláďa Coufal k něčemu dostal, Tomáš Souček střídal v 67. minutě, ale utkání nevyšlo celému týmu. Kladiváři dělali zbytečné chyby, před první brankou nebyl Douglas Luiz vůbec dostoupený, penalta před dalším gólem byla taky laciná. Útočníka stačilo vytlačit. Neviděl jsem pozitiva, ale je to jen jeden zápas.

Naopak Aston Villa válí, hraje výtečně, má velkou útočnou sílu. Douglas Luiz je ve výborném rozpoložení, Ollie Watkins má formu jako blázen. Myslím, že tým mají dobře poskládaný, po příchodu trenéra Unaie Emeryho jdou hodně nahoru, moc se mi líbí. Nečekal bych, že budou až takhle nahoře, momentálně jsou pátí dva body za druhým Manchesterem City, ale potenciál mají velký.

Všiml jsem si, že bývalý skvělý obránce Jamie Carragher kritizoval, že hráči teď docela často zůstávají ležet na zemi a drží se za hlavu. V takovém případě pak rozhodčí přerušuje hru. Určitě je na tom kus pravdy. Samozřejmě nikdy nevíte, co se stalo, na druhou stranu takhle mohou úmyslně zůstávat ležet, když vidí, že proti jejich týmu může být nebezpečná akce.

Když jsem hrál já, bylo vše jinak. Nechci říct, že se hráči chrání až moc, ale pořád je to fotbal, kontakt k němu patří. Rozhodčí má dva asistenty, je tam čtvrtý sudí, myslím, že můžou situaci rychle vyhodnotit a říct si, že hra může pokračovat. Vím, je to těžké, ale možná by to chtělo být trochu přísnější. Někteří hráči by ale měli začít u sebe a tyhle věci nedělat.“

Reklama