Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Ronaldo má jen dvě možnosti, o mága Jorginha se tým může opřít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hit Chelsea vs. United, další kontroverze kolem Cristiana Ronalda či ztráty Liverpoolu s Arsenalem. Nejen tahle žhavá témata z Premier League rozebírá bývalý český reprezentant Daniel Pudil, jenž hrával ve Watfordu a Sheffieldu a v Anglii se usadil po konci kariéry, ve svém pravidelném komentáři Made in England pro Sport.cz.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Cristiano Ronaldo se v United trápí

Článek

„To nejlepší na konec. Už to vypadalo, že šlágr mezi Chelsea a United směřuje k bezgólové remíze, ale pak přišlo velké finále. Gólová penalta Jorginha mohla a měla pro Blues znamenat tři body, už se určitě viděli s výhrou v kapse.

Jenže to nedotáhli a Casemiro v 94. minutě vyrovnal. United budou s bodem tutově spokojenější. Oceňuju, že to nevzdali a rvali se až do konce. Někdy se to takhle seběhne: celý zápas se snažíte, dřete a stejně se nemůžete trefit, ale pak vám vyjde poslední akce a spadne to z vás.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Radost hráčům Chelsea ve šlágru s United dlouho nevydržela.

Ještě bych se zastavil u penaltového mága Jorginha, jenž má zajímavou bilanci: z 21 gólů v Premier League jich dal devatenáct z penalt. Není to náhoda, kope je precizně. Trpělivě si počká na pohyb gólmana a uklidí míč do sítě. Je to podobný typ jako Harry Kane, oba mají báječnou penaltovou úspěšnost a patří k nejlepším na světě. Pro tým je skvělé, když se může opřít o takhle spolehlivého exekutora.

Remízu Chelsea s United pochopitelně nejvíc přivítal vedoucí tandem Arsenal, Manchester City. Plichta vlastně ani nebyla tak překvapivá, v zápasech Chelsea s United jich bylo už šestadvacet. Nedivím se: jde o jedny z nejlepších týmů na světě, jejich duely jsou mimořádně vyrovnané a často i takticky svázané.

Když byla řeč o Manchesteru United, nemůžu nezmínit kauzu kolem Cristiana Ronalda. Můžete mít jakkoliv velké jméno a spoustu trofejí, ale nemůžete si dovolit odejít do kabiny už před koncem zápasu. Spojení Ronaldo a United přestává dělat dobrotu a chápu klubovou legendu Garyho Nevilla, jenž vyzval vedení, aby se CR7 zbavilo.

Ronaldo má jen dvě možnosti. První: upozadit svoje ego, přijmout danou roli v Manchesteru a smířit se s tím, že vzhledem k věku už nebude hrát tak často jako dřív. Druhá: pokud chce nastupovat pravidelně, měl by v lednu odejít do klubu, který mu to umožní. Nic mezi neexistuje.

Fotbalové odcházení je složité, sám jsem si ho nedávno prožil na vlastní kůži. Celý život kopete do míče, milujete svoji práci - a najednou se blíží konec. Čím jste úspěšnější, tím těžší je říct dost a skončit. Ronaldovi nezávidím, ale každý bychom si měli držet nějakou úroveň a neztratit glanc.

Klopp a spol. už potřebují pauzu

Dál pokračuje trápení Liverpoolu, který překvapivě prohrál 0:1 na hřišti posledního Nottinghamu. Reds měli spoustu šancí, ale neproměnili je a zůstali na nule. Se vší úctou k Nottinghamu, právě tohle nejspíš měl být zápas, v kterém se Liverpool chytí a nastartuje se. Jenže v Premier League si nemůžete být ničím jistí. Nottingham byl nažhavený a těsnou výhru si pohlídal.

V Liverpoolu už můžou toužebně vyhlížet netypickou zimní přestávku, která díky mistrovství světa začne v polovině listopadu. Pauza může pomoct týmu i trenéru Kloppovi, který ve městě Beatles dokázal spoustu velkých věcí. V Česku už by to po sérii nepříjemných ztrát pravděpodobně měl nahnuté, ovšem v Liverpoolu asi ještě nějakou důvěru dostane.

Postupem času si tam postavil zajímavý tým, naučil ho hrát skvělý fotbal a dostal ho nahoru. Změna kouče někdy pomůže, ale pořád mám pocit, že Liverpool má dostatečně silný kádr na to, aby se otřepal a dostal se z krize i bez radikálních kroků.

Z trápení Kloppova týmu těží třeba první Arsenal, který ovšem taky není bezchybný. Proti Southamptonu sice vedl, ale na víc než remízu 1:1 to nestačilo. Arsenal uspal brzký vedoucí gól, tým nebyl správně koncentrovaný. Nevadí, tahle ztráta může sloužit jako varování a motivace k tomu, aby si Kanonýři dobře rozjetý zápas příště pohlídali a dotáhli ho k vítězství.

Pořád si myslím, že Arsenal a Manchester City, které z druhého místa ztrácí jen dva body, jsou v Premier League momentálně nejdál. Hrají nejlepší fotbal a v tuhle chvíli nemám pocit, že by je někdo měl ohrozit. Ale uvidíme, sezona bude ještě hodně dlouhá."

Reklama