Hlavní obsah

OČIMA MISTRA: Švédové nás předčili v bruslení, agresivitě i soubojích. K Červenkově řadě se musí přidat další

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní tým má za sebou na mistrovství světa první těžký zápas a bohužel mu moc nevyšel. Švédové zaslouženě vyhráli, v prvních dvou třetinách totiž byli lepší pohybově, důraznější a hráli s větším nasazením.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čeští hokejisté na Švédsko nestačiliVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Přitom úvodní desetiminutovka byla z naší strany dobrá, soupeře jsme k ničemu nepouštěli a sami navíc dali brzký první gól. Jenže pak jsme od toho úplně upustili a Švédové začali být hodně agresivní a brusliví. Svým napadáním nám dělali problémy a my jsme se do ničeho nedostali, což pokračovalo vlastně až do konce druhé třetiny.

V té třetí jsme se trošku zvedli, tlačili jsme se do brány, byli aktivnější, jenže už bylo pozdě, protože Švédové si náskok pohlídali.

V přípravě na turnaj všichni chválili dodržování systému, který razí trenér Jalonen, teď jsme ale v obraně měli spoustu okének, na což jsme nebyli zvyklí. Švédové ale mají jiný tým než na posledních turnajích Euro Hockey Tour a předčili nás v bruslení, agresivitě i osobních soubojích. Každý tým, který se v těchto aspektech hry nevyrovná, bude mít se Švédy problémy.

Co nám zatím funguje skvěle, je hra první útočné formace. Červus s Krejčou hokej neskutečně cítí a vidí ho, mladý Matěj Blümel zase dodává energii. Potřebujeme ale, aby se přidaly i další řady.

Kluci z NHL se k týmu připojovali postupně a chvilku jim zabere si zvyknout na jiný hokej, jiné kluziště. Věřím, že Hertlík a Vránič se do toho v dalších zápasech dostanou a pak určitě mužstvu pomůžou.

Karel Vejmelka nevydržel v bráně ani půl zápasu, když byl po čtyřech inkasovaných gólech z osmnácti střel střídán, na jeho vrub ale jde jen ten třetí, s dalšími třemi nemohl nic dělat. Jsem si jistý, že se z toho oklepe a nezanechá to na něm žádné stopy.

Každý prohraný zápas na mistrovství světa bolí, ale nemohli jsme létat v oblacích a myslet si, že vítězná vlna bude pokračovat. Turnaj je teprve v začátku, v neděli jsme to nezvládli, věřím ale, že se zase zvedneme. Teď nás čekají tři relativně slabší soupeři (Rakousko, Lotyšsko, Norsko), proti nimž bychom se mohli uklidnit. Pak se uvidí, jak to bude pokračovat dál.

Tomáš Vlasák

S národním týmem byl u zlatého hattricku na světových šampionátech v letech 1999 až 2001. Za reprezentaci odehrál bývalý vynikající útočník 135 zápasů, v nichž vstřelil 43 gólů. Zahrál si i na Světovém poháru 2004, kde Češi došli až do semifinále. Je šampionem ruské Superligy s Omskem, v domácí extralize vybojoval mistrovský titul s Plzní. Vyzkoušel si nejvyšší soutěž ve Finsku, Švédsku, Rusku i Švýcarsku, v NHL má na svém kontě 10 utkání za Los Angeles. Posledních sedm let zastává post sportovního manažera v HC Škoda Plzeň.

Reklama

Související témata: