Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Železná Sparta? Zrezivělá! Vrba se herně zaseknul a taky přišel o kabinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Událostí víkendu je propadák Sparty v Plzni, který stál místo trenéra Pavla Vrbu. Po tom výkonu bylo jasné, že už se musí něco stát. Nejsem sice zastáncem takového zakončení, ale myslím, že ani Pavel Vrba už se necítil komfortně. Několikrát už se zdálo, že se Sparta nadechuje a může mít šanci prohnat nejlepší, ale teď opakovaně potvrdila, že je v klubu něco špatně a pořád na Slavii s Plzní ztrácí.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Pavel Vrba na lavičce Sparty skončil

Článek

Zápas v Plzni byl pro Letenské jasným důkazem. Podívejte se na gól po standardní situaci, kdy Beauguel zakončuje úplně volný. Že ho v tu chvíli hlídal Hložek, to mi hlava nebere. Sparta se tak rozhodla ukončit spolupráci s trenérem, snad aby dala impulz týmu, když je před ním kromě dvou ligových zápasů i pohárové finále. Těch nezvládnutých klíčových zápasů už bylo prostě moc a změna musela přijít. Třeba Jablonec ji udělal a změna zabrala.

Už po utkání v Olomouci jsem říkal, že na Letné to není o trenérovi, ale o nastavení klubu. Ve Spartě se musí změnit myšlení. Sparta už dávno není železná, ale zrezivělá. Tohle nový trenér nezachrání. Samozřejmě, pokud přijde cizinec, je snad šance. Přijdou nové metody, mohla by zafungovat cesta hokejového nároďáku. Finský kouč dal hokejovému nároďáku řád. Před mistrostvím světa to fungovalo, uvidíme, jak to bude na samotném šampionátu.

Vrba končí ve Spartě. Bylo jeho angažmá na Letné úspěšné? Diskutujeme v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Těžko říct, zda se má Sparta vydat cestou kouče ze zahraničí. Z českých trenérů bych si na Letné dovedl představit Martina Svědíka. Ale jen za předpokladu, že by si tvrdě stál za pročištěním prostředí, musel by zavést nová pravidla. Když bych měl říct, kde udělal trenér Vrba chybu, tak bych řekl, že se trochu herně zaseknul. Jeho hra už v moderním pojetí tolik nefunguje. A taky bych řekl, že se mu ve Spartě rozpadla kabina. V neposlední řadě doplatil na nedostatečně kvalitní kádr.

Fotbalový pořad Sport.cz PŘÍMÁK, jehož hostem byl kouč David HorejšVideo: Sport.cz

Mistrovskému titulu je tak zase blíž Plzeň. Až do tohoto kola jsem pořád tvrdil, že bude slavit Slavia. Teď, dva zápasy před koncem, už to vidím vyrovnaně. Duch plzeňské party žije, kluci ve Viktorce jsou v laufu a žijí tím, že si to první místo už vzít nenechají. Udělají maximum, aby na titul dosáhli. Plzeň jede na vlně euforie, takové týmové pojetí Spartě chybí. Tak uvidíme, jak to dopadne. Za mě je to padesát na padesát a těším se, jak to všechno dopadne.

Jan Rajnoch

Bývalý český profesionální fotbalista, který má na kontě patnáct startů za národní tým. Odchovanec Sparty, který nastupoval na pozici defenzivního záložníka či obránce, hrál nejvyšší soutěž také za Bohemians, Mladou Boleslav, Liberec či Olomouc, vyzkoušel si i zahraniční štace v Německu (Cottbus) a Turecku (MKE Ankaragücü, Sivasspor a Adana Demirspor). Momentálně je fotbalovým expertem O2 TV, šéfuje OFS Praha Západ, hraje za Real TOP Praha i klub Jíloviště v I.A třídě.

Reklama

Související témata: