Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Djokovič se vrátí silnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Linda Nosková, Novak Djokovič, Jannik Sinner… K prvnímu grandslamu sezony, který v neděli skončil v Melbourne, se ve svém komentáři vrací tenisový expert Sport.cz Jan Kukal.

Foto: Edgar Su, Reuters

Novak Djokovič po semifinálové prohře na Australian Open.

Článek

„Velkolepá tenisová slavnost v Melbourne Parku se letos obzvlášť vydařila. Poprvé v historii Australian Open překročil počet návštěvníků jeden milion, televizní přenosy viděla více než miliarda diváků. Australané milují tenis, a tak obě trofeje pro vítěze prezentovali nadšení dobrovolníci po celé zemi, podobně jako když oheň z Řecka putuje do místa konání olympiády.

Poháry a mastné šeky skončily letos u Aryny Sabalenkové a Jannika Sinnera. Oba hráli po dva týdny nejlepší tenis ze všech. Sabalenková neztratila za celý turnaj set, svým agresivním silovým tenisem obhájila suverénně loňský titul. Do finále se dostala 21letá Číňanka Čeng Čchin-wen, která se posunula na sedmé místo WTA. Už je to přesně deset let, co její idol Li Na vyhrála Australian Open a postarala se o popularizaci tenisu v Číně. Očekávám, že se po covidovém útlumu vrátí do kalendáře všechny velké čínské turnaje. Nejvíce problémů měla WTA s Turnajem mistryň, jehož poslední dva ročníky se nepovedly. I tady se nabízí jako alternativa Čína.

Ital z jižních Tyrol Sinner se bez ztráty setu probojoval do semifinále proti Djokovičovi, jenž si moc přál 25. grandslamový titul. Sinnerovi se ale podařil husarský kousek, když světovou jedničku nepustil k jedinému brejkbolu. Djokovič po prohře s Alcarazem ve finále Wimbledonu zahrál v semifinále v Melbourne slabší zápas. Bylo by ale velkou chybou ho už odepisovat. Podle mě se vrátí ještě silnější a lépe připravený na Roland Garros.

Sinner byl ve finále jasným favoritem, protože Daniil Medveděv hrál do té doby tři pětiseťáky a dvakrát v nich prohrával 0:2. Sinnera ale překvapil agresivní útočnou hrou a odhalil Italovu slabinu v obraně. Takhle rychle jsem Medveděva snad ještě neviděl hrát. Mohl to dotáhnout ve třech setech, ale zradila ho jeho velká zbraň - první servis. A postupně se projevila také únava. Na dvorci strávil více než 24 hodin, o šest víc než Sinner…

Ten ale za poslední roky udělal ohromný pokrok. Má vynikající první podání a světový forhend. Důležitou posilou jeho týmu je Australan Darren Cahill, který patří mezi nejuznávanější kouče na okruhu. Po italském vítězství v Davis Cupu v listopadu, kde to byla hlavně Sinnerova zásluha, a účasti ve finále Turnaje mistrů, získal potřebné sebevědomí. Jeho velkou předností je mimořádná psychická odolnost. Spolu s 20letým Alcarazem jsou teď pro Djokoviče největší hrozbou.

Foto: Issei Kato, Reuters

Jannik Sinner s trofejí pro vítěze Australian Open

Dvouhra mužů v Melbourne přinesla sice mnoho pětiseťáků, ale celkem málo velkých překvapení, jako byla porážka Holgera Runeho od Arthura Cazauxe. 21letý Francouz přešel k tenisu z házené a na servisu dává děsné bomby.

Ženy naopak moc nectily žebříček. Dvanáct nasazených vypadlo hned v prvním kole. Největší překvapení má na kontě naše Linda Nosková, která porazila světovou jendičku Igu Šwiatekovou. V horní polovině pavouka měla velkou šanci jít ještě dál než do čtvrtfinále, kde ji zastavila kvalifikantka z Ukrajiny Dajana Jastremská. Je třeba ocenit i postup Barbory Krejčíkové mezi nejlepších osm. Ve čtvrtfinále sice nestačila na Sabalenkovou, ale otočila několik zápasů a prokázala bojovnost a vůli po vítězství.

Foto: Louise Delmotte, ČTK/AP

Linda Nosková ve čtvrtfinále Australian Open

Nejlepší výsledky z našich tenistů udělali hráči, kteří trpělivě pracují na zlepšení hry se svými trenéry. Noskovou doprovázeli nesmírně zkušení koučové David Kotyza a Tomáš Krupa. Tomáš Macháč vyhrál dva zápasy v hlavní soutěži, když nečekaně porazil i Francese Tiafoea. Usilovně maká s trenérem Danielem Vackem a zlepšené voleje mu pomohly k postupu do semifinále deblu.

Obrovský potenciál má osmnáctiletý Jakub Menšík, který se kvalifikoval po US Open do hlavní soutěže i v Melbourne. Porazil Shapovalova, trápil Hurkacze… Jiřímu Lehečkovi bohužel gradovala forma už týden před Australian Open, když vyhrál v Adelaide. Takže nakonec neztratil tolik bodů po loňském postupu do čtvrtfinále. Českou stopu ale zanechal i Jan Kumstát, který snad servíruje ještě líp než Menšík. Ale ani 25 es nestačilo ve finále juniorské soutěže na výhru.

Tenisový kolotoč pokračuje Davis Cupem, turnajem WTA v Linci a ATP v Montpellieru. Překonat desetihodinový časový posun a třicetistupňový teplotní rozdíl je těžké, ale tenisový chlebík je hodně tvrdý."

Reklama