Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Ženský tenis je pořád pod vlivem Sereny

K turnaji v Indian Wells, který je v tenisovém světě považovaný za ‚pátý grandslam‘, se ve svém komentáři vrací expert Sport.cz Jan Kukal. I k tomu, proč v Kalifornii dosud nevyhrál dvouhru žádný český hráč ani hráčka.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia.cz

Ženský tenis je stále pod vlivem slavné Sereny Williamsové, říká expert Jan Kukal.

Článek

„Indian Wells je magická oáza v kalifornské poušti. Unikát tohoto prestižního turnaje není ve výši prize money, společných akcí WTA a ATP je v kalendáři také víc. Ale ten hlavní rozdíl je v neuvěřitelné atmosféře nádherného areálu pojmenovaného ‚Tenisový ráj'.

V malém městě tu žijí bohatí důchodci i bývalí špičkoví hráči v čele s Rodem Laverem. Dlouholetým rezidentem byl také miláček Ameriky Frank Sinatra. Přivedlo je sem příznivé klima po celý rok a hlavně golf. Z vlastních prostředků postavili areál, kterému vévodí druhý největší otevřený centrkurt světa, ale určitě daleko nejkrásnější. Je nádherně posazený do okolní přírody, jako by tam patřil odjakživa.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Centrkurt v Indian Wells patří k nejhezčím tenisovým svatostánkům na světě.

Turnaj má tradici necelých 50 let, ale vždy byl skvěle obsazen. Letos bohužel absentoval zraněný Rafael Nadal i neočkovaný Novak Djokovič, který moc chyběl.

Indian Wells je noční můrou pro naše špičkové hráče. Ještě ho nikdo z našich nevyhrál, kromě Martiny Navrátilové, která už ale v té době měla americké občanství.

Jedním z mála Čechů, kdo na Indian Wells vzpomíná rád, je Bohdan Ulihrach z Kolína, který tam v roce 1997 porazil světovou jedničku Petea Samprase a zaznamenal postupem do finále (podlehl Changovi) největší úspěch kariéry.

Letos měla blízko k průlomu Petra Kvitová, když v osmifinále otočila ze čtyř mečbolů zápas s třetí hráčkou světa Američankou Pegulaovou. Ale pak se k ní štěstí zase obrátilo zády, když měla proti Sakkariové set navrch a potvrzený brejk.

Také Karolína Muchová potvrdila výbornou formu, když jí ve čtvrtfinále chyběl krůček k výhře nad pozdější šampionkou Rybakinovou z Kazachstánu.

Velký úspěch ale zaznamenaly deblistky Krejčíková se Siniakovou, když získaly jediný velký titul, který jim ještě chyběl. Je to náš suverénně nejúspěšnější pár historie. Nehraje podle příruček, ale chemie je perfektní. Krejčíková přináší klid a přemýšlivost, Siniaková zase emoce.

Hard courty na tomto turnaji jsou pomalejší a povrch je drsnější. Je zde největší spotřeba tenisek ze všech turnajů. A také o překvapení tu nikdy není nouze. Není divu, že se Fritzovi a Šwiatekové nepodařilo obhájit. To je tady běžné.

Ženské finále bylo odvetou za Melbourne. Rybakinová vrátila Sabalenkové porážku z Austrálie. Obě jsou teď největší konkurentky Šwiatekové. Přestože mají obě předpoklady na super podání, tak mají obě se servisem problémy. V prvním setu dala Běloruska deset dvojchyb. Chybuje v technice. A Rybakinová si zase neumí nadhodit míček na první servis, nadhazuje moc doleva...

Současný ženský tenis nadále dává přednost razanci úderů, je zde vidět velký vliv Sereny Williamsové.

Mužskému tenisu oproti tomu dominuje výborný pohyb a opatrnější hra bez rizika. Výjimkou je ovšem Carlos Alcaraz, který je sice srovnáván s Nadalem, ale jeho vzory jsou Sampras a Federer.

Ve finále měl na Medveděva skvělou taktiku - výborné podání a stopbaly. Rus rád returnuje z míst, kde jsou lajnoví rozhodčí, ale tady vůbec nevěděl, co má hrát.

S návratem 19letého Španěla je zpět atraktivní styl plný pohybu a citu pro míč. Je znát, že Alcaraz brutálně pracuje v tréninku pod vedením Juana Carlose Ferrera. V Indian Wells předvedl zlepšení servisu i přechodu na síť. V Miami teď bude mít velkou podporu hispánských fanoušků, ale dvorce na Floridě jsou o hodně rychlejší."

Reklama

Související témata: