Hlavní obsah

Nikdy jsem nezažila takovou nenávist, stěžuje si Sabalenková na ukrajinské protihráčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účast ruských a běloruských tenistů na turnajích ATP a WTA dál víří emoce. Světová dvojka a rodačka z Minsku Aryna Sabalenková nedokáže pochopit nenávist, se kterou se v šatně mezi tenistkami musí potýkat. Tu zažívá především ze strany ukrajinských protihráček, jejichž rodnou vlast už více než rok za podpory Běloruska pustoší invazní vojska ruské armády.

Foto: Jayne Kamin-oncea, Reuters

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková ve finále turnaje v Indian Wells.

Článek

Sabalenková si na napjaté vztahy mezi tenistkami postěžovala jen pár dní poté, co proti ní ve 3. kole turnaje v americkém Indian Wells odmítla nastoupit Ukrajinka Lesja Curenková. „Bylo to pro mě opravdu těžké, protože jsem nikdy v šatně nečelil tolika nenávisti," uvedla k situaci Běloruska před startem na Miami Open.

„Bylo opravdu těžké pochopit, že je tolik lidí, kteří mě bezdůvodně nenávidí. Ničeho jsem se nedopustila," posteskla si Sabalenková. „Když pohrajete zápas, tak na Instagramu píše hodně haterů, ale v šatně jsem se s tím nikdy nesetkala," dodala bývalá světová jednička.

Některé její kolegyně to ale vidí jinak. Podle Curenkové, která po kontroverzním rozhovoru s šéfem WTA Stevem Simonem nenastoupila do zápasu proti Bělorusce kvůli záchvatu panické ataky, by běloruští a ruští tenisté měli proti válce na Ukrajině otevřeně a veřejně vystupovat.

Jenže dosud tak výrazněji učinil akorát Rus Andrej Rubljov. To jeho krajanka Anastasija Potapovová se v Indian Wells dokonce provokativně fotila v tričku fotbalového Spartaku Moskva, za což si sice vysloužila pokárání od ženské tenisové asociace WTA, pro ukrajinské tenistky ale musí její počínání působit jako červený hadr na býka a emoce planou dál.

„Vedla jsem hodně divné diskuze. Nebyly to úplně hádky," přiznala Sabalenková, že na okruhu bylo hlavně v počátcích konfliktu pořádné dusno „Týkalo se to spíš členů týmů některých hráček. Byly to hodně složité. Těžké období, ale už je to lepší," dodala finalistka turnaje v Indian Wells.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík