Hlavní obsah

Češi na tom nebyli hokejově nikdy hůř, komentuje tisk porážku v předkole

Bern/Moskva/Bratislava

Nejhorší výsledek českého hokeje v historii upoutal i pozornost médií v Evropě. Po úterním vyřazení českého týmu v předkole play off olympijského turnaje v Pekingu se Švýcarskem píše ruský a slovenský tisk o celkovém úpadku českého hokeje, zatímco švýcarská média chválí herní vzestup svých reprezentantů.

Sestřih gólů v osmifinálovém zápase Česko - Švýcarsko.Video: Eurosport

 
Článek

Jeden z kandidátů na medaile opouští turnaj, napsal deník Sovětskij sport na svém webu o porážce českých hokejistů a postupu Švýcarů. "Česko si pokazilo olympiádu na padesátiny Jaromíra Jágra. Nejspíš to už není špičkový tým," píše jiný ruský deník Sport Express, podle nějž je český hokej v úpadku.

"V poslední době se stále častěji ozývají hlasy, aby bylo Česko vyřazeno z velké šestky a počet nejlepších týmů se zúžil na pět," uvádí deník. "Z rodné země Jágra či Haška už do NHL nepřichází tolik hvězd jako dřív. Domácí liga se proměnila v domov důchodců, kterému dominují hráči nad 35 let. (...) Z kdysi kvalitní české trenérské školy zbyl jen název," dodává.

Názor, že na tom Češi nebyli hokejově nikdy hůř, považuje slovenský deník Pravda za "holý fakt". "V éře samostatnosti se pokaždé na velkém turnaji dostali mezi osmičku nejlepších. Až doteď," uvádí Pravda.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Filip Pešán na lavičce českého týmu

Média ve Švýcarsku označila úterní zápas za "téměř perfektní". Švýcarský tým, který ve skupině prohrál všechny tři duely, zdolal Česko v předkole play off 4:2. "Úleva v Pekingu," zní titulek deníku Neue Zürcher Zeitung, který zároveň připomněl, že švýcarští hokejisté vybojovali poslední olympijskou medaili v roce 1948 ve Svatém Mořici.

Vítězství přišlo "v pravý čas", míní list Tages-Anzeiger s odkazem na skutečnost, že Švýcaři předtím v Pekingu ani jednou nevyhráli. "Najednou hrálo téměř všechno pro Švýcarsko," uvádí Tages-Anzeiger s tím, že švýcarskému týmu několikrát pomohlo i štěstí.

Veřejnoprávní stanice SRF doplňuje, že ke švýcarské výhře přispěla i vysoká úspěšnost střelby. Ke čtyřem gólům v síti českého brankáře Šimona Hrubce stačilo Švýcarům pouhých 18 střel. Chválí i nasazení, s nímž se svěřenci trenéra Patricka Fischera ubránili závěrečnému náporu soupeře, v němž Češi "vsadili vše na jednu kartu".

Reklama

Související témata: