Hlavní obsah

Etická komise MOV se bude zabývat členstvím Isinbajevové, je příslušnicí armády

Doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) týkající se ruských příslušníků armády může mít dopad i na členku MOV Jelenu Isinbajevovou. Bývalá hvězdná skokanka o tyči a přívrženkyně prezidenta Vladimira Putina je členkou armády od roku 2013 a v roce 2019 byla povýšena na majorku. Prezident MOV Thomas Bach ve čtvrtek uvedl, že touto otázkou se bude zabývat etická komise pod vedením bývalého generálního tajemníka OSN Pak Ki-muna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová na Zlaté tretře

Článek

"Komise bude posuzovat, jaké dopady mohou mít doporučení a striktní podmínky pro účast sportovců s ruským a běloruským pasem na členy MOV z Ruska," uvedl Bach. Výkonná rada MOV v úterý doporučila mezinárodním federacím umožnit na akcích účast s neutrálním statusem ruským a běloruským sportovcům, ne však těm, kteří "mají smlouvu" s armádou.

"Musí se ale rozlišovat mezi vojenskou službou, jež je v Rusku pro muže na jeden rok povinná, a tím, když se někdo dobrovolně přihlásí do armády nebo podobné služby," dodal ve středu Bach. Podle něj by mohla světovým federacím nezávislá komise doporučená MOV pomoci s rozhodováním u jednotlivých případů, aby se následně našel společný "přístup platný pro všechny sporty".

Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru umožnit start ruským a běloruským sportovcům vyvolalo v mnoha především evropských zemích vlnu kritiky nejen samo o sobě, ale také kvůli složitosti kontroly dodržování podmínek daných MOV. Na příklad na OH v Tokiu v roce 2021 startovalo kvůli trestu za doping více než 300 ruských sportovců s neutrálním statusem, ale byli jasně rozpoznatelní jako reprezentanti Ruska.

Reklama