Hlavní obsah

Favorit na ZOH 2030 Sapporo pozastaví kampaň a osloví Japonce

Sapporo se rozhodlo pozastavit kampaň na podporu své kandidatury na pořádání zimních olympijských her v roce 2030 a plánuje celostátní průzkum veřejného mínění. Důvodem je rozrůstající se korupční skandál kolem loňské letní olympiády v Tokiu.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Hvězdy japonského krasobruslení Riku Miura (vlevo) a Riuči Kiharaová. Ilustrační foto

Článek

"Ve světle případu z Tokia bylo rozhodnuto, že musíme pracovat na čistých hrách," řekl agentuře AFP zástupce Sappora Akifumi Kudo, který má kandidaturu na starosti.

Starosta Kacuhiro Akimoto uvedl, že město potřebuje čas na přijetí silných protikorupčních opatření, aby získalo důvěru veřejnosti. "Došli jsme k závěru, že spíše než běžet k cíli a zavírat oči před okolím by mělo být naší prioritou rozptýlení obav a pochybností veřejnosti," řekl novinářům.

Sapporo, které hostilo zimní olympijské hry už v roce 1972, bylo považováno za favorita v konkurenci dalších dosud známých uchazečů Salt Lake City a Vancouveru. O pořadateli se mělo rozhodnout příští rok, ale Mezinárodní olympijský výbor hlasování nedávno odložil s ohledem na klimatické změny.

V souvislosti se skandálem kolem her v Tokiu prověřují vyšetřovatelé už několik firem. Podle japonských médií byly v roce 2018 zmanipulovány zhruba dvě desítky otevřených výběrových řízení na práva uspořádat 56 testovacích předolympijských akcí. V srpnu byl kvůli podezření z braní úplatků zatčen bývalý ředitel poradenské agentury Dentsu, která byla výhradním marketingovým partnerem her v Tokiu.

Reklama

Související témata: