Hlavní obsah

Jak za studené války. Za výhru nad Rusy děkoval ukrajinský velvyslanec, soka popíchli i Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na olympiádě jsou politické, náboženské i rasové projevy striktně zakázány. Možná populisticky, možná správně, aby se ze sportovní události nestala přehlídka politických hesel a vzkazů. Nicméně nic to nemění na tom, že vzhledem k současnému napětí na rusko-ukrajinské hranici a hrozící invazi Ruska do sousední země, měla sobotní hokejová výhra Čechů nad ruským výběrem pro mnohé příchuť zadostiučinění. Děkoval za ni kupříkladu ukrajinský velvyslanec v Česku i americké ambasáda.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Čeští hokejisté oslavují gól proti ruskému týmu.

Článek

Kdekdo z politiků i odborníků čeká, že k ruské agresi na Ukrajině dojde v řádech dnů. Západní státy včetně Česka stahují ze země své občany, české ministerstvo zahraničí zároveň varuje před cestami na Ukrajinu i do Běloruska.

A tak kupříkladu ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis po české výhře v prodloužení nad hokejisty Ruského olympijského výboru (ROV) na Twitter napsal: "Gratulujeme české hokejové reprezentaci k fantastické výhře nad neoznačenými sportovci z Ruska! Byla to zasloužená výhra, která velice povzbudila i nás, Ukrajince. Bereme ji i jako výraz podpory a solidarity s Ukrajinou v této pro nás složité době."

Přidala se také americká ambasáda v Praze, která trochu provokativně a ve stylu "studené války" po zápase rovněž na Twitter naťukala vzkaz: "I malá země dokáže velké věci. Ale co je to ROV? Nenašli jsme vlajku."

Ruští sportovci kvůli dopingovým kauzám nesmí na olympiádě startovat pod názvem své země, nehraje jim ruská hymna a jejich oficiální standardou je ta olympijského výboru.

Navzdory zákazům na aktuální dění upozornil Pekingu ukrajinský skeletonista Vladyslav Heraskevyč, který během závodu ukázal do televizní kamery papír s nápisem "Ne válce na Ukrajině". Trest od Mezinárodního olympijského výboru mu ale nehrozí.

Koneckonců vyzýval k míru, který je základní myšlenkou olympiád.

Reklama