Hlavní obsah

Číňanky ovládly soutěž stolních tenistek, vyhrála Čang I-ning

Domácí reprezentantky ovládly olympijskou soutěž stolních tenistek. Olympijské zlato obhájila Čang I-ning, která ve finále porazila olympijskou šampionku z roku 2000 Wang Nan. Bronzovou medaili do domácí sbírky přidala druhá hráčka světa Kuo Jüe, proti níž o cenný kov neúspěšně bojovala čínská rodačka v barvách Singapuru Li Ťia-wej.

Článek

Šestadvacetiletá Čang I-ning získala čtvrté olympijské zlato, když jí o tři roky starší soupeřka dokázala vzít jen první set. Před čtyřmi lety v Aténách triumfovala nejen ve dvouhře, ale také společně s Wang Nan ve čtyřhře. Obě navíc letos byly letos členkami zlatého družstva z premiérové soutěže týmů.

Singapurská reprezentantka v utkání o třetí místo vyrovnala z 0:2 na 2:2 na sety, ale proti skvělým topspinům čínské soupeřky do rohů stolu pak už nenašla zbraň a skončila bez medaile.

V Číně je stolní tenis národním sportem, ale všechny olympijské medaile si její reprezentanti odnesli před dneškem jen jednou: v roce 1988 dominovaly právě ženy ve dvouhře na hrách v Soulu.

V Pekingu mají domácí zástupci šanci na stejný úspěch i v mužské dvouhře, kde je v semifinále vedle trojice Číňanů jen dvaačtyřicetiletý Švéd Jörgen Persson. Boje o medaile jsou na programu v sobotu.

LOH 2008 - Stolní tenis, ženy:
Finále:
Čang I-ning - Wang Nan (obě Čína) 4:1 (-8, 11, 8, 8, 3)
o 3. místo:
Kuo Jüe (Čína) - Li Ťia-wej (Sing.) 4:2 (6, 12, -9, -7, 3, 4)

Reklama