Hlavní obsah

Hvězdy v Pekingu: plavec Phelps, basketbalista James, tenista Nadal a další

PRAHA

Sportovní svátek opepřený hvězdami té největší velikosti. I to je rozměr letních olympijských her. Na koho se můžeme těšit v Pekingu?

Článek
Usain BOLT (Jamajka), atletika
Vytáhlý Jamajčan je ve svých 21 letech díky vynikajícím fyzickým předpokladům považován za jednu z největších nadějí současné atletiky. Ač původní specializací dvoustovkař, je od 1. června 2008 časem 9,72 sekundy držitelem aktuálního světového rekordu ve sprintu na 100 metrů. Na své obvyklejší trati na 200 metrů získal na MS v Ósace 2007 stříbro, další přidal ve štafetě na 4x100 metrů.
Meseret DEFAROVÁ (Etiopie), atletika
Maličké etiopské běžkyni se mimořádně vydařil rok 2007, ve kterém zlepšila vlastní světový rekord v běhu na 5000 metrů, překonala halový světový rekord v běhu na 3000 metrů a zvítězila na světovém šampionátu v Ósace. V závěru sezony byly vyhlášena světovou Atletkou roku. Čtyřiadvacetiletá Defarová má ve sbírce také zlaté medaile z posledních tří halových MS.
Tyson GAY (USA), atletika
Jeden z nejrychlejších mužů světa zazářil na MS v Ósace 2007, kde zvítězil v běhu na 100 i 200 metrů a podílel se na triumfu amerických sprinterů ve štafetě na 4x100 metrů. V americké olympijské kvalifikaci v Eugene na konci června vyhrál běh na 100 metrů v nejrychlejším čase historie 9,68 sekundy, ke kterému mu ale pomohl vítr o nepovolené rychlosti 4,1 m/s. Kvalifikaci na 200 metrů pro zranění stehenního svalu nedokončil, a tak se na OH představí pouze na stovce a ve štafetě. Gay v Pekingu oslaví 26. narozeniny.
LeBron JAMES (USA), basketbal
Přestože je americkému basketbalistovi LeBronu Jamesovi teprve 23 let, právě on má být tím, kdo v Pekingu dovede favorizovaný tým USA zpět na vrchol. Hvězda Clevelandu a nejlepší střelec letošního ročníku NBA na svůj první velký triumf dosud čeká: Cleveland loni dotáhl až do finále, v něm však Cavaliers nestačili na San Antonio. Na OH 2004 i MS 2006 skončili Američané s Jamesem v sestavě až třetí.
LIOU SIANG (Čína), atletika
Zatímco před čtyřmi lety v Aténách překvapil čínský atlet Liou Siang svým vítězstvím v běhu na 110 metrů překážek celý svět, letos už patří k největším favoritům na zlato. Olympijský triumf potvrdil Liou Siang jak loňským titulem mistra světa, tak světovým rekordem. O ten ho však na letošním mítinku v Ostravě připravil Kubánec Dayron Robles a domácí naděje na zlato tak rázem dostala vážného konkurenta.
Rafael NADAL (Španělsko), tenis
Na unikátní hattrick zaútočí v Pekingu při své premiéře pod pěti kruhy španělský tenista Rafael Nadal, pokud mu to dovolí bolavá kolena. Dvaadvacetiletý druhý hráč světového žebříčku letos nejprve svým čtvrtým titulem za sebou v Paříži potvrdil svou nadvládu na antuce a poté ve finále Wimbledonu ukončil neporazitelnost Švýcara Rogera Federera na trávě. Dlouholetý korunní princ světového tenisu Nadal tak přiživil úvahy, že by mohl po letech sesadit Federera z postu světové jedničky.
Michael PHELPS (USA), plavání
Americký plavec si z OH v Aténách 2004 přivezl šest zlatých a dvě bronzové medaile a stal se nejúspěšnějším sportovcem her. Třiadvacetiletý držitel čtyř individuálních světových rekordů a dvou ze štafety má ve sbírce také 17 zlatých medailí ze světových šampionátů. V Pekingu se chce pokusit překonat rekord svého krajana Marka Spitze, který na LOH v Mnichově 1972 triumfoval sedmkrát.
Libby TRICKETTOVÁ (Austrálie), plavání
Hvězda australského plavání Libby Trickettová, která se proslavila pod dívčím jménem Lentonová, sice nemá tak vysoké olympijské ambice jako Američan Phelps, ale i tak chce v Pekingu zaútočit na pět zlatých medailí. Třiadvacetiletou kraulařku a motýlkářku k tomu opravňuje stejný počet titulů z loňského MS i světových rekordů, jež momentálně drží. Na minulých OH v Aténách získala Lentonová-Trickettová zlato a bronz.

Reklama