Hlavní obsah

Kytice pro olympijské šampiony v Pekingu symbolizují věčný život

PEKING

Kytice, které dostávají spolu s medailemi úspěšní sportovci na olympijských hrách v Pekingu, se skládají z devíti rudých růží, což má svůj význam. Podle čínských tradic totiž devítka symbolizuje soudržnost a věčný život a červená symbolizuje štěstí, vysvětlili pořadatelé her.

Článek

Tvar pyramidy a velikost kytice o výšce 40 centimetrů a průměru 25 centimetrů mají také svůj význam. A to zabránit tomu, aby kytice bez ohledu na velikost atleta zakrývala jeho obličej před fotografy a kamerami. Také šlo prý pořadatelům o to, aby se s kyticemi dalo dobře manipulovat a mávat, aby květy nebyly moc velké.

Pugéty tvoří kromě růží také pět dalších druhů květin, které jsou menší, především nafialovělé a s lístky, vždy po šesti. Toto číslo totiž znamená pro Číňany "naprostý úspěch". Květiny jsou svázány stuhou z čínského hedvábí a potištěné olympijským znakem. Kytice udržuje čerstvé váček s vodou ukrytý v jejich dolní části.

Podoba kytic pro úspěšné olympioniky vyplynula z celostátní soutěže, která byla vyhlášena v roce 2005. Růže pocházejí z hornaté oblasti Jün-nan na jihozápadě Číny, kde je podnebí mnohem chladnější než v Pekingu, kde léta bývají teplá a vlhká. Kytice se připravují v továrně na jihu metropole, odkud jsou převáženy na sportoviště v chladících vozech v krabicích, do kterých jsou umístěny lahve s ledem.

Reklama

Související témata: