Hlavní obsah

Rok před startem olympiády prý nemůže Peking nic zaskočit

PEKING

Ve středu bude zbývat přesně rok do začátku olympijských her v Pekingu, ale Číňané už nyní vyhlašují do světa, že na největší sportovní svátek příští sezóny jsou připraveni.

Článek

"Vůbec nic nás nemůže zaskočit," vzkazují organizátoři prostřednictvím médií. Začátek odpočítávání ve 20:08 tamního času bude obrovskou slavností, při níž na náměstí Tchien-an-men předseda Mezinárodního olympijského výboru MOV Jacques Rogge předá vedoucím jednotlivých výprav formální pozvání na hry.

Přítomen bude také český šéf František Dvořák. Peking má ambici uspořádat největší a nejlepší hry v historii. Olympiáda má ukázat světu komunistickou Čínu, ale jen z její lepší stránky. Rozšířenou chudobu či smog má zakrýt pozlátko zeleně, olympijského parku, moderních stadiónů, více než půl miliónu usměvavých dobrovolníků a čistého centra. Pořadatelé myslí i na detaily - obyvatele se snaží odnaučit plivat na zem, taxikáři musejí umět anglicky a být oholení, roky zavedené zvyky musejí stranou.

Tajné služby v pohotovosti

Vládní činitelé totiž mají strach, že novináři z celého světa mohou odhalit celou pravdu o obrácené minci života v nejlidnatější zemi světa. Připravují se nejrůznější skupiny se stížnostmi vůči čínské komunistické vládě, zahraniční organizace zabývající se lidskými právy či aktivisté, jež kritizují souhlas Pekingu s násilím súdánské vlády v Dárfúru. Čekají se i časté protesty utlačovaných Tibeťanů. Čínské tajné služby jsou proto prý nejzaměstnanější složkou organizačního výboru.

Klub zahraničních dopisovatelů v Číně zveřejnil minulý týden výsledky průzkumu, podle nichž čínská vláda nedodržuje slib absolutní svobody tisku a investigativní novináře prý dokonce vydírá a vyhrožuje jim. To však popřel výkonný viceprezident organizačního výboru Ťiang Siao-jü. "Pravidla o svobodě tisku byla přijata na začátku roku a jsou dodržována," prohlásil.

Čínský historik Sü Kuo-čchi hry nazval slovem "weiji" pro čínskou vládu. V angličtině toto slovo znamená "crisis", nebo-li krize. Skládá se ze dvou čínských znaků - "wei", což znamená nebezpečí, a "ji", což značí v překladu možnost. "Zahraniční novináři s možností pohybu po celé zemi budou chtít referovat o Číně jakou celku, nejen o olympijských hrách. Pro vládu to znamená možné nebezpečí. Mohou odhalit temnou stranu země," prohlásil historik.

Čínská komunistická vláda při organizaci však nebude chtít dopustit jakýkoliv nedostatek, olympijské divadlo bude ryze v její režii. "Tato velkolepá událost předčí smysl a důležitost sportu jako takového," řekl Tchu Ming-te, viceprezident Čínského olympijského výboru a jeden z nejdůležitějších lidí organizace.

Sportoviště již brzy spuštěna do provozu

Číňané očekávají návštěvu více než půl miliónu diváků, v televizi budou olympiádu sledovat čtyři miliardy lidí. Stavby sportovišť mají předstih, kromě hlavního stadiónu pro slavnostní zahájení přezdívaného Ptačí hnízdo s kapacitou 91 000 diváků budou všechna připravena do konce letošního roku. Hotové jsou například střelnice či vodácký areál, který čeká juniorské mistrovství světa veslařů. Čeští slalomáři ke zkušebním testům umělého kanálů odjedou příští týden v pondělí.

"Celkově vzato, přípravy na olympiádu jdou hladce a jsou v předstihu oproti plánům. Navíc skvěle jde i prodej vstupenek," nechal se slyšet generální sekretář organizačního výboru Wang Wej. "I doprava a životní prostředí se zlepšuje," řekl v souvislosti s častým smogem a dopravními zácpami. Město totiž investovalo 40 miliard amerických dolarů do výstavby metra, oprav silnic a image centra města. Nové stadióny mají být už jen třešničkou na dortu.

Olympijské hry s puncem Nej

Už rok před začátkem her tak chtějí Číňané dát najevo, že nic není nemožné. I štafeta s olympijským ohněm je největší v historii - 22 000 běžců urazí 136 500 kilometrů přes pět kontinentů a pochodeň vynese dokonce na vrchol nejvyšší hory světa Mount Everest.

"Jsem přesvědčen, že olympijské hry v Pekingu budou nejlepší v historii," nechal se slyšet i bývalý předseda MOV Juan Antonio Samaranch, který stejnou větou proslul při slavnostním zakončení všech olympiád, na nichž působil ve funkci hlavy největší sportovní organizace světa. Zatímco v minulosti jeho slova občas zněla jako úlitba organizátorům, pro Čínu by měla po organizační stránce s určitostí platit.

Reklama

Související témata: