Hlavní obsah

VIDEO: Mr. Bean dal Čechům košem, do Londýna je láká „Monty Python“ Cleese

dos, pnSport.cz

Věděli jste, že úhel zdvihnutého malíčku při pití anglického čaje signalizuje vaše společenské postavení? Dozvíte se to v jednom z deseti spotů, které zvou české fanoušky na olympijské hry do Londýna v roce 2012. Režisér Tomáš Mašín je natočil se známým hercem Johnem Cleesem. Člen legendární komediální skupiny Monty Python představuje Londýn ve stylu klasického anglického gentlemana.

Foto: Sport.cz

John Cleese při natáčení pozvánek pro české fanoušky do olympijského Londýna.

Článek

Na mušce Českého olympijského výboru (ČOV) byl původně Rowan Atkinson. Bláznivý Mr. Bean však neprojevil o natáčení zájem. „S díky nás odmítl,“ potvrzuje mluvčí ČOV Alexandr Kliment.

Diváci však nebudou zklamaní. Role průvodce Londýnem se ujal dokonalý anglický gentleman John Cleese. Populární „Monty Python“ natočil v pražských ateliérech na Strahově s režisérem Tomášem Mašínem deset spotů, které od úterního večera exkluzivně odvysílá Česká televize.

John Cleese při natáčení pozvánek pro české fanoušky do olympijského Londýna.foto: Zuzana Vejšická/Mather

„Na natáčení nastoupil v hollywoodském stylu, ale jinak se ukázalo, že je to dokonalý profesionál. Začínali jsme v devět ráno a měl obavy, abychom netočili ještě v devět večer, to už je prý nastavený spíš na whisky. V pět odpoledne ale bylo všechno hotovo,“ pochvaluje si Mašín spolupráci s Cleesem.

„Johna nadchla možnost, že může do jednotlivých spotů promluvit i autorsky, což je přesně to, na co byl zvyklý z Monty Pythonů,“ doplnil Ladislav Báča za agenturu Mather Activation, která koncept pro Český olympijský tým připravila.

Ke slovu přišla také tradiční červená telefonní budka...foto: Zuzana Vejšická/Mather

Cleese paroduje klasická britská klišé

Kampaň je součástí projektu Žijeme Londýnem a podmínkou bylo, že nebude ČOV stát víc než obdobné propagační akce v minulých letech.

Cleese ve sportech paroduje klasická britská klišé, tedy čaj o páté, červenou telefonní budku, úhel malíčku při držení šálku, deštivé počasí či vánoční večeři. A aby bylo zřejmé, že jsou skeče určeny pro tuzemského diváka, v úvodu Cleese vždy pronáší český pozdrav.

...nebo klasický čaj o pátéfoto: Zuzana Vejšická/Mather

„S výsledkem Johnovy práce jsme spokojeni. A jsme moc zvědaví, jak se spoty budou líbit veřejnosti,“ těší se předseda ČOV Milan Jirásek.

John Cleese se jako autor podepsal pod mnoho scén Monty Python‘s Flying Circus, podílel se také na scénářích ke kultovním filmům Monty Python a Svatý Grál, Život Briana a Smysl života. Hrál například ve dvou filmech s Jamesem Bondem či dvou snímcích ze série o Harry Potterovi. Celkem ztvárnil více než 70 rolí.

Reklama

Související témata: