Hlavní obsah

Ne každého ruského olympionika luxusní auto za medaili potěší

Moskva

Luxusní automobil jako odměna za olympijskou medaili není pro sportovce vždy vítaným dárkem. Necelý den poté, co úspěšní členové ruské výpravy převzali v Kremlu od premiéra Dmitrije Medveděva sněhobílé vozy BMW, se jeden z nich objevil na internetu v nabídce za 4,67 miliónu rublů (1,7 miliónu korun). Podle agentury R-Sport se BMW X6 snažil prodat jeden z olympioniků, kterému přišlo nepraktické, ale později inzerát stáhl.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský boxer Miša Alojan s vozem BMW X5, které dostal jako odměnu za olympijské stříbro z Ria de Janeiro.

Článek

Tento model obdrželi ruští vítězové z Ria, stříbrní medailisté dostali BMW X5 a bronzoví BMW X3.

Osobní automobily jsou v Rusku už tradiční součástí odměn. Po hrách v Londýně 2012 dostali medailisté vozy Audi a po zimní olympiádě 2014 v Soči pro změnu mercedesy.

Jeden z mercedesů si tehdy odvezl krasobruslař Maxim Traňkov, podle kterého si však málokterý z olympioniků může takový automobil dovolit. "Copak nikdo nepomyslel na to, že tahle auta nejen podléhají dani z luxusního zboží, ale také jejich provoz není zrovna levný a výdělky se nedá pokrýt? Taky bych svoje auto prodal... Nebo si všichni myslí, že každý sportovec je placen jako fotbalista, hokejista nebo tenista?" napsal na twitter mistr světa a Evropy v tanečních párech.

Gymnastka si BMW neužije, nemá řidičák

BMW dostala i sportovní gymnastka Seda Tutchaljanová, která si ho však příliš neužije, protože je jí teprve sedmnáct let a nemá řidičský průkaz.

Nejen koně pod kapotou si může užívat zápasník Abdulrašid Sadulajev. Dvacetiletý olympijský vítěz a mistr světa ve váze do 86 kg obdržel kromě centrálních odměn navíc v rodném Dagestánu šest miliónů rublů (2,2 miliónu korun) a dostihového koně.

Reklama

Související témata: