Hlavní obsah

Ruska Margarita Mamunová vyhrála na OH víceboj moderních gymnastek.

Rio de Janeiro

Ruska Margarita Mamunová zvítězila v olympijském individuálním závodě moderních gymnastek. Třiadvacetiletá gymnastka předčila o 0,875 bodu favorizovanou krajanku Janu Kudrjavcevovou. Na třetím místě dnes v Riu de Janeiro skončila Ukrajinka Ganna Rizatdinovová.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Ruska Margarita Mamunová ovládla víceboj

Článek

Třináctinásobná mistryně světa Kudrjavcevová předvedla nejlepší sestavu s obručí i míčem, při třetím vystoupení však v samém závěru sestavy upustila kužel. Na chybu doplatila a ziskem necelých 18 bodů se v disciplíně zařadila až na páté místo.

"Ani jsem nevěděla, že Jana chybovala, protože jsem se v šatně převlékala na cvičení se stuhou. Hodně mě to překvapilo, protože ona je většinou hodně soustředěná a neztrácí nervy," řekla Mamunová. "Někdy jsem na konci cvičení až moc uvolněná, mám pocit, že už to mám v kapse, a přitom to tak není," uvedla Kudrjavcevová.

Držitelka sedmi zlatých medailí z mistrovství světa Mamunová sice s předchozími náčiními končila druhá, ve všech se však držela těsně nad 19 body. V poslední rotaci potřebovala potvrdit vedení se stuhou, za kterou si vysloužila svou nejlepší známku 19,233 bodu. Kudrjavcevová sice kontrovala ještě vyšší známkou, ale ani s ní už neměla šanci získat zlato.

Mamunová získala zlato pro Rusko, ale věnovala ho také Bangladéši, odkud pochází její otec. Moskevská rodačka má díky tomu nejen přezdívku Bengálský tygr, ale také spoustu bangladéšských fanoušků. "Jsem za to strašně ráda. Vím, že mi tam hodně lidí drží palce. Tohle mé vítězství je pro dvě země," řekla olympijská šampionka, jež zemi svého otce dokonce krátce reprezentovala v juniorské kategorii.

Moderní gymnastika:
Víceboj:
1. Mamunová 76,483 b.
2. Kudrjavcevová (obě Rus.) 75,608
3. Rizatdinovová (Ukr.) 73,583
4. Son Jon-če (Kor.) 72,898
5. Staňutová 71,133
6. Galkinová (obě Běl.) 70,932
7. Vladinovová (Bul.) 70,733
8. Rodríguezová (Šp.) 69,949

Reklama