Hlavní obsah

Skokany překvapila brčálová voda

Rio de Janeiro

Chyběl už jen Rákosníček. Bazén pod skokanskou věží v Olympijském parku, který nese jméno historicky první jihoamerické účastnice letních her Marii Lenkové, během úterní noci změnil barvu z blankytně modré na tmavě zelenou. Závodníci, kteří do areálu ráno přišli, se nestačili divit.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Proměna! Voda v bazénu pro skoky záhadně zezelenala.

Článek
Fotogalerie

„Bylo to podivné. Nahoře nebylo mé parťačce vůbec do smíchu," líčila Kanaďanka Meaghan Benfeitová, která v netradičně zbarveném bazénu vybojovala spolu s Roseline Filionovou bronz v synchronizovaných skocích z 10 m věže.

Problém s podivně zelenou vodou v bazénech pro skoky do vody a vodní pólo způsobila podle pořadatelů špatná hladina pH. Plavecký bazén tento problém nepostihl, protože má jako dočasná stavba vlastní filtraci.

Organizátoři dlouho nedokázali proměnu barvy vysvětlit, sousedící bazén na vodní pólo totiž původně zůstal modrý, ale později rovněž zezelenal. Jediná informace směrem k závodníkům byla, že zelená voda není zdravotně závadná. „Raději jsme pod hladinou neotvíraly pusu. To zabarvení ale paradoxně pomáhalo. Při rotacích standardně splývá modř nebe a bazénu, tady rozdíl přispěl k lepší prostorové orientaci," dodala Benfeitová.

Organizátoři se nyní budou snažit problém vyřešit. "V noci jsme ošetřili oba bazény a úroveň zásaditosti se už zlepšila. Očekáváme, že barva bude velmi rychle zase modrá," uvedl mluvčí her Mario Andrada.

Reklama

Související témata: