Hlavní obsah

Těžká medaile dělala v kapse neplechu, culila se Špotáková

Rio de Janeiro

Lítost nehledejte. Oštěpařka Barbora Špotáková dostala v pátek večer na Olympijském stadiónu v Riu na krk bronz a na oslavě v Českém domě přiznala, že s ohledem na vývoj sezóny je vděčná za jakoukoliv medaili.

Oslava medaile Barbory Špotákové v Českém domě v Riu.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Vítězka z Pekingu a Londýna plánovala do Ria útok na zlatý hattrick, v březnu ale její cíl dostal tvrdý direkt. Při soustředění na Kanárských ostrovech si zlomila zánártní kůstku a zranění ji na dlouhé týdny limitovalo.

„Když si v pětatřiceti letech na konci března zlomíte nohu... Bylo to hodně psychicky náročné. Nedoufala jsem. I proto je tahle medaile asi nejvíc vydřená," říkala po slavnostním ceremoniálu v Českém domě, kterého se zúčastnili i další úspěšní olympionici posledních dnů: čtvrtá překážkářka Zuzana Hejnová, šestý kanoista Martin Fuksa a osmý vzpěrač Jiří Orság.

Špotáková mohla napodobit Jana Železného, který triumfoval na hrách v roce 1992, 1996 a 2000 a jako trenér byl za zlatem české oštěpařky v Londýně. „Žádná lítost tam není. Byla jsem na jaře zoufalá, nevěřila jsem, že se sem probojuju. Naštěstí se to nějak obrátilo a začalo to jít správným směrem. Myslím, že bylo vidět, že jsem byla ráda za jakoukoliv medaili. Je to až dojemné," zaleskly se oči svěřenkyni Rudolfa Černého, který ji dovedl už ke zlatu v Pekingu.

Medaile v Riu jsou v porovnání s cennými kovy z jiných olympiád výrazně těžší, což Špotákové málem způsobilo menší společenské trable. „Řekli mi, ať si dám medaili do kapsy, abych ji pak mohla na pódiu ukázat. Jenže mi málem spadly kalhoty, jak je těžká," smála se šťastná oštěpařka.

Reklama

Související témata: