Hlavní obsah

Vyhrabal se z trablů, zlepšil si rekord. Teď Helcelet chystá tajemný dárek pro Rosolovou

Rio de Janeiro

Z mistrovství Evropy stříbro, z olympiády osobní rekord. Z obou vrcholů sezóny odcházel vícebojař Adam Sebastian Helcelet spokojený, byť je přesvědčený, že v něm dříme talent na ještě větší výkony.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Adam Sebastian Helcelet v hodu diskem.

Článek

Na kontinentálním šampionátu v Amsterdamu se na druhý stupínek probil parádním druhým dnem, v Riu mu dojem z druhé poloviny soutěže mírně kazil bodový výpadek v tyči. Kdyby místo 470 cm uspěl o dvacet centimetrů výše jako v Amsterdamu, skončil by osmý a jeho osobní rekord by se pohyboval okolo hranice 8350 bodů.

Na kdyby se ale v atletice, a desetiboji zvlášť, nehraje, a tak svěřenec Josefa Karase bral za vděk i ziskem 8291 bodů. „Druhý den jsem si dal dva osobáky, hlavně patnáctistovka mě potěšila, jak ji mých 93 kilo zvládlo," pochválil se. Bronzový z mistrovství Evropy do 23 let před třemi lety tak prožívá svoji životní sezónu mezi dospělými.

„Po zranění před mistrovstvím světa v Moskvě 2013 jsem se z toho strašně dlouho hrabal," vzpomíná. „Z jednoho zranění vznikaly další dysbalance, teď jsem se z toho vyhrabal. Ale už hodně dlouho doufám, že jeden desetiboj ulítnu na 8400 bodů a výš," věří.

Letos dostane ještě jednu šanci při tradičním podzimním desetiboji ve francouzském Talence. „I když tam plánuju závodit spíš pro dobrý pocit," přiznává. Po šampionátu si nejprve dopřeje týdenní volno, během něhož oslaví i nedělní třicetiny své přítelkyně, překážkářky Denisy Rosolové. „Mám pro ni nachystaný dárek, někam se pojedeme podívat. Kam neřeknu, ať si to nejdřív nepřečte v novinách," usmíval se.

Reklama

Související témata: