Hlavní obsah

Zlato v ženské výšce viselo nízko, výš skočily i dvě sedmibojařky

Rio de Janeiro

Na zlato v ženské výšce stačilo v Riu de Janeiro 197 cm, což bylo nejméně od olympijských her v Moskvě 1980. Výš v Riu de Janeiro skočily i dvě účastnice sedmiboje. To však medailistkám sobotní soutěže výškařek v čele s vítěznou Ruth Beitiaovou nevadilo - Španělka se ve 37 letech stala nejstarší olympijskou šampionkou ve skocích v historii.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Španělce Ruth Beitiaové stačilo k vítězství v olympijském závodě výškařek skočit 197 cm.

Článek

Trojnásobné mistryni Evropy Beitiaové pomohlo, že všechny postupné výšky 188, 193 a 197 cm přeskočila na první pokus. Na 197 cm se dostaly ještě další tři atletky, ani jedna z nich už ale neuspěla na rovných dvou metrech. "Jsem šťastná. Po Londýnu už jsem si nemyslela, že budu závodit. A vidíte, můj sen se stal skutečností," řekla Beitiaová.

Druhá skončila šestadvacetiletá Bulharka Mirela Demirevová před bývalou mistryní světa Blankou Vlašičovou z Chorvatska, jež přidala do sbírky bronz ke stříbru z Pekingu 2008. Překonaných 197 cm až na třetí pokus odsoudilo ke čtvrté pozici americkou matku tří dětí Chaunte Loweovou, která stejně jako Beitiaová závodila na čtvrtých olympijských hrách.

Španělka byla šestnáctá v Aténách, sedmá v Pekingu, čtvrtá v Londýně a stoupající tendenci potvrdila sobotním zlatem. O šest let se tak stala nejstarší olympijskou vítězkou ve výšce a je také o rok starší, než byla Němka Heike Drechslerová, když vyhrála skok do dálky v Sydney 2000.

Olympiáda Vlašičovou bolela

"Samozřejmě si uvědomuju, že je mi sedmatřicet. Myslím, že jsem jedna z nejstarších olympijských vítězek. Jsem hodně pyšná na to, že jsem schopna stále pokračovat. I v tomto věku závodím se stejnou chutí a radostí," uvedla Beitiaová.

Také Vlašičová pod pěti kruhy debutovala před dvanácti lety v Aténách, ale na minulých hrách v Londýně nemohla startovat kvůli potížím s Achillovou šlachou. Právě problémy s achillovkou poslední léta její kariéry výrazně ovlivnily. Kvůli startu v Riu šla v únoru na operaci a následky i po šesti měsících cítila.

"Lékaři mi neřekli, abych olympiádu vynechala, ale varovali mě, že to bude bolet. A taky že bolelo," řekla žena s osobním rekordem 208 cm. "Tahle medaile je symbol odvahy, odměna za to, že jsem byla za daných okolností statečná," řekla někdejší mistryně Evropy a dvojnásobná mistryně světa.

Reklama

Související témata: