Hlavní obsah

Američané nebudou trestat sportovce za politická gesta na OH

Colorado Springs

Americký olympijský a paralympijský výbor (USOPC) dal na doporučení své komise sportovců a oznámil, že nebude trestat jejich politické projevy na olympijských hrách. Politická či náboženská gesta pod pěti kruhy zakazuje pravidlo 50 olympijské charty, přičemž sílí hlasy, aby ho Mezinárodní olympijský výbor (MOV) upravil.

Foto: Julian Finney, Reuters

Hráči West Hamu i Aston Villy pokleknutím před zápasem podpořili kampaň Black Lives Matter. Ilustrační foto.

Článek

Volání sportovců po možnosti projevit názory na společenské dění i během olympijských soutěží zesílilo letos na jaře v souvislosti s hnutím Black Lives Matter (Na černošských životech záleží), jež především v USA kritizuje rasismus ve společnosti a policejní brutalitu. K protestnímu hnutí se přihlásilo i mnoho sportovců z prestižních profesionálních soutěží, především basketbalové NBA.

Ještě loni přitom USOPC s odkazem na pravidlo 50 uložil dvěma sportovcům po Panamerických hrách v Limě za politická vyjádření na stupních vítězů napomenutí a roční podmínku. Šermíř Race Imboden poklekl a kladivářka Gwen Berryová zaťala ruku v pěst.

Mezinárodní olympijský výbor na oprávněnosti pravidla 50 stále trvá. Oslovil nicméně světové sportovce pomocí průzkumu na toto i jiná témata a komise sportovců MOV využije tuto zpětnou vazbu k vydání svého doporučení. Výsledky se očekávají v prvním čtvrtletí příštího roku.

Nejslavnějším politickým protestem na olympijských hrách bylo gesto amerických atletů Tommieho Smithe a Johna Carlose v Mexiku 1968, kde na stupních vítězů podpořili zaťatou pěstí černošské hnutí Black Power. Oba byli na základě pravidla 50 posláni z her domů. V Mexiku také gymnastka Věra Čáslavská na protest proti okupaci Československa odvrátila při medailovém ceremoniálu hlavu od sovětské vlajky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články