Hlavní obsah

Atletická legenda už je nejlepší v historii. Vybavila si týdny v nemocnici i strach o dceru

Tokio

Už se nemusí s nikým dělit, Američanka Allyson Felixová je od pátku nejúspěšnější atletkou olympijské historie. Bronz ze čtvrtky pro ni byl už celkově desátou medailí z her, odpoutala se tak od Jamajčanky Merlene Otteyové. Víc medailí má už jen meziválečná vytrvalecká legenda Paavo Nurmi.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Pětatřicetiletá Američanka Allyson Felixová slaví zisk desáté olympijské medaile.

Článek
Fotogalerie

K té jubilejní desáté ale vedla nejnáročnější cesta. Však Felixová před olympiádou zveřejnila dopis sepsaný její dceři Camryn. „Mám šest zlatých olympijských medailí, ale můj největší úspěch jsi ty. Také mi po porodu říkali, že už jsem stará a nevrátím se. Ukázala jsem, že se mýlí," napsala.

Dcera se jí narodila předčasně císařským řezem, několik týdnů s ní strávila na jednotce intenzivní péče pro novorozence, kde Camryn bojovala o život. A i tyhle momenty si vybavila, když si doběhla pro bronz na čtvrtce ve svém nejlepším čase od narození dcery 49,46 sekundy.

„Ráno jsem si zase pouštěla videa, která jsem natáčela v nemocnici a pak na své cestě k návratu. To byly opravdu těžké momenty," vyprávěla 35letá atletická legenda, která může svoji jedenáctou medaili získat v sobotu s favorizovanou americkou čtvrtkařskou štafetou.

Nejvíc atletických medailí z OH
Paavo Nurmi (Fin.) 9-3-0 (1920-1928)
Carl Lewis (USA) 9-1-0 (1984-1996)
Allyson Felixová (USA) 6-3-1 (2004-2021)
Merlene Otteyová (Jam.) 0-3-6 (1980-2000)
Ray Ewry (USA) 8-0-0 (1900-1908)
Usain Bolt (Jam.) 8-0-0 (2008-2016)

„Ale já se nesvazuju počtem medailí, pro mě je nejdůležitější, že jsem se dokázala vrátit. A vím, že už teď po dráze neběhám sama," dodala atletka, která má doma i unikátní sbírku osmnácti medailí z mistrovství světa, včetně třinácti zlatých.

Reklama