Hlavní obsah

Čahoun Balvín přispěl k trojkové smršti. Ve Španělsku mě nenechají, tady mi kouč věří, hlásil

Michal Osoba (Tokio)Sport.czPrávo

Jeho centimetry byly znát pod košem, ale Ondřej Balvín přispěl i dvěma úspěšnými trojkami k razantnímu nástupu českých basketbalistů v utkání proti Francii na olympijském turnaji v Tokiu. Celkem zaznamenal osmnáct bodů a osm doskoků. Češi ale nakonec zápas prohráli o dvacet bodů 77:97.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Ondřej Balvín.

Článek
Fotogalerie

Byl taktický plán se co nejvíc pokoušet o střelbu zpoza perimetru?

To ne, ty situace vyšly z jejich obrany. Ostatně v prvním zápase se nám trojky nedařily, nepřipravovali jsme se na ně speciálně ani teď.

Vy jste přitom ve španělské lize nikdy trojku nedal.

Já od mládeže střílel trojky, ve Španělsku mě nikdy trenéři nenechali, nemají to rádi. Ale nároďák je něco jiného, Neno (kouč Ginzburg) mi věří, takže když jsem volný, nebojím se vystřelit.

Co se změnilo, že od druhé čtvrtiny už jste nedali ani jednu trojku?

Ukázala se jejich kvalita, mají dvanáct borců, kteří můžou hrát. My máme trošku užší rotaci a když vypadne hráč jako Vojta (Hruban), je to hodně znát.

Jak těžko jste se prosazovali přes těsnou francouzskou obranu?

Většina z nás, kteří hrajeme v zahraničí, jsme zvyklí, že obrany jsou tvrdé a nekompromisní. Věřím, že i když jsme měli hluchá místa v obraně, také jsme jim nedali ani centimetr zadarmo.

Cítili jste i ve druhém poločase, že ještě byla šance Francii dotáhnout?

Pořád jsme se snažili na maximum, měli jsme i v poslední čtvrtině úsek, kdy jsme začali stahovat na nějakých patnáct bodů, ale oni dokázali vyvinout nátlak, na který jsme nebyli schopni reagovat.

Reklama

Související témata: