Hlavní obsah

Italy naštvalo, že jejich olympijští šampioni nejsou v desítce na Atleta roku

Řím

Italové se bouří proti tomu, že ani jeden z jejich olympijských vítězů Marcell Jacobs, Gianmarco Tamberi se nedostal do desetičlenné nominace na ocenění pro nejlepšího světového atleta roku. Prezident národního olympijského výboru označil rozhodnutí organizace World Athletics za nedostatek respektu k oběma atletům.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Držitel zlaté olympijské medaile Marcell Jacobs z Itálie.

Článek

Jacobs na OH v Tokiu překvapivě vyhrál závod na 100 metrů, jenž tradičně patří k vrcholům her, a pomohl k triumfu italské štafety na 4x100 m. Výškař Tamberi se v dalším památném okamžiku atletických soutěží v Tokiu podělil o zlato s Mutazem Issou Baršimem z Kataru.

"Tohle je úplně špatně. Jsme hodně naštvaní. Projevili tím nedostatek respektu k našim dvěma sportovcům," řekl šéf italských olympioniků Giovanni Malagó k absenci Italů v desetičlenné nominaci, která vzešla z rozhodnutí komise atletických expertů zastupujících šest kontinentů.

Někteří Italové na sociálních sítích šíří teorie, že Jacobs je obětí spiknutí vedeného britským prezidentem World Athletics Sebastianem Coem. Americký rodák Jacobs se ocitl po nečekaném vítězství v Tokiu pod drobnohledem především britského tisku kvůli tomu, že jeho bývalý výživový poradce Giacomo Spazzini byl vyšetřován kvůli distribuci anabolických steroidů. Když měl poté člen stříbrné britské štafety CJ Uhah pozitivní test na doping a Britové tak téměř jistě o medaili přijdou, řekl Jacobs, že když se to dozvěděl, musel se smát.

Vášně naopak mírnil prezident Italské atletické federace Stefano Mei. Bývalý mílař přiznal, že byl absencí krajanů v nominaci zaskočen a překvapen, ale nebere to jako tragédii. "Neuvažuju o tom jako o spiknutí. Jestli budu volat Coeovi? Uvidíme za pár dnů: budeme o tom přemýšlet, ale rozhodně kvůli tomu nebudeme zakládat krizovou komisi," dodal šéf italských atletů.

Reklama

Související témata: