Hlavní obsah

Konec kariéry. Medailistka z OH a mistryně světa Vincentová-Lapointeová se k pádlování už nevrátí

Jedenáctinásobná mistryně světa v rychlostní kanoistice Laurence Vincentová-Lapointeová ukončila kariéru. Devětadvacetiletá Kanaďanka si splnila všechny sny účastí na olympijských hrách v Tokiu, kde při premiéře ženských kánoí pod pěti kruhy získala dvě medaile. Hvězda ženské rychlostní kanoistiky svůj odchod z vrcholového sportu oznámila v pondělí na Instagramu.

Foto: Instagram @laurence_vincentlapointe

Olympijská medailistka v rychlostní kanoistice Laurence Vincentová-Lapointeová na archivním snímku.

Článek

Vincentová-Lapointeová byla průkopnicí ženské kánoe a ze své pozice nejúspěšnější závodnice bojovala za její zařazení do olympijského programu. Když se to pro Tokio povedlo, málem o olympiádu přišla. V červenci 2019 měla pozitivní test na ligandrol a nesměla startovat na mistrovství světa. Hájila se, že zakázaný anabolický steroid se dostal do jejího těla nedopatřením, a Mezinárodní kanoistická federace ji v lednu 2020 osvobodila. Na odložené olympiádě loni skončila druhá na individuální dvoustovce a získala bronz s Katie Vincentovou v závodě deblkánoí na 500 metrů.

Žádný další úspěch už nepřidá. Rozhodla se po několikaměsíčních úvahách. "Zjistila jsem, že jsem dosáhla všeho, co jsem chtěla, účastí na olympijských hrách. Konečně jsem viděla, jak ženy (kanoistky) mohou na olympiádu. Uvědomila jsem si, že jsem udělala všechno, co jsem chtěla, a právě tady chci skončit," uvedla. Její novou kariérou bude fyzioterapie.

Reklama