Hlavní obsah

Proč mám tak velké svaly? divil se Prskavec. V mincovně zavzpomínal na dětství v Jablonci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vodní slalomář Jiří Prskavec viděl prvotní náčrtek podoby mince připomínající jeho zlatou medaili na olympijských hrách v Tokiu, malinko se vylekal. Po konzultaci s jeho autorem Jiřím Dostálem pak ještě nechal obrázek zachycující ho přímo na divoké vodě s pádlem v ruce poupravit. A poté co zlatou minci v České mincovně v Jablonci nad Nisou osobně vyrazil, už byl stoprocentně spokojený.

Foto: Česká mincovna

Jiří Prskavec zkoumá výsledek své práce v mincovně.

Článek

„Původní návrh mě vykreslil jako hrozného svalovce, a to jsem si říkal, že to nejsem úplně já a požádal jsem, jestli by svaly nešly trochu zmenšit," přiznal s úsměvem 28letý kajakář. „Chtěl jsem, abych tam vypadal trošku jako já, což se podle mě nakonec povedlo," doplnil poté, co zlatou a stříbrnou minci spolu s dalším držitelem zlata z Japonska střelcem Jiřím Liptákem a paralympioniky lukostřelcem Davidem Drahonínským a boccistou Adamem Peškou na severu Čech vyrazil.

„Je tam znázorněný v momentu, když drží pádlo. Je v akci, takže mu tam svaly nabíhají. Měl strach, aby si ho kamarádi nedobírali, že je svalovec. Trochu jsem tedy ubral, ale svaly tam stejně má. Tohle byla maximálně příjemná práce," poznamenal medailér Jiří Dostál. Celá emise z cyklu Olympijské hry v Tokiu vychází v nákladu 200 zlatých a 500 stříbrných mincí.

Foto: Česká mincovna

Jiří Prskavec s mincí, která připomíná jeho olympijský triumf v Tokiu.

„Jablonec je mi moc blízký a o to víc si vážím toho, že jsem byl Českou mincovnou oslovený a mohl jsem si tady vyrazit svou minci," přiznal Prskavec, který v dětství strávil v Jablonci hodně času.

Táta Jiří Prskavec starší se totiž v Jablonci před padesáti lety narodil. „Vyrostl jsem tady, mám tady babičky, tetu se strejdou, strávil jsme tady v mládí strašně moc času a dodnes jezdím na běžky do Bedřichova. V hlavní běžkařský sezoně sice trávíme většinu času na vodě někde v teple, ale do konce ledna jsem nějakých pět set kilometrů na běžkách stihl najet, takže ne úplně málo," prozradil Prskavec mladší.

Foto: Česká mincovna

Jiří Prskavec si svou minci v Jablonci sám vyrazil.

„Když jsem byl malý, táta ještě aktivně závodil a mamka jezdila s týmem. Někdy jsem jezdil s nimi, a někdy trávil čas u babičky. Buď tady v Jablonci nad Nisou nebo v Benátkách nad Jizerou u druhé babičky z mamčiny strany. Jezdil jsem sem i na prázdniny. Jako malý jsem začínal i se sjezdovým lyžováním, v Bižuterce na Špičáku, takže přes zimu jsme tady byli skoro všechny víkendy. Pamatuju si, jak mě babička se sestřenicí vždy v šest ráno navlíkla, abychom byli na svahu první," zavzpomínal s úsměvem. Nakonec se stal kajakářem a vloni získal nejcennější kov na hrách v Japonsku.

„Myslím, že přes Tokio jsem se už přenesl dál. Už jsme v nové sezoně. Před týdnem jsme se vrátil ze zimního soustředění. Měsíc a půl jsme byli na Réunionu. Ted už je to o tréninku tady. Doteď bylo moc pěkně, bohužel se to má trochu pokazit a na zimu se moc netěším, jenže jezdit se musí. V pondělí odjíždíme na týden do německého Augsburgu, kde bude mistrovství světa. Příprava už bude směřovat k těm největším závodům sezony," uzavřel Prskavec.

Reklama

Související témata: