Hlavní obsah

Náměstí v olympijské vesnici je ze dřeva, které se použije znovu

Tokio

Náměstí v olympijské vesnici v Tokiu je postaveno ze 40 000 kusů dřeva, které darovala zastupitelstva 63 japonských měst. Po hrách budou stavby za 2,4 miliardy jenů (asi půl miliardy korun) rozebrány a trámy se vrátí dárcům. Radnice je pak mohou využít pro projekty ve vlastních městech.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Každý kus dřeva je označen místem, které ho darovalo. "V Tokiu je použita spousta dřeva, nejen na náměstí ve vesnici, ale také na sportovištích," uvedl při slavnostním otevření náměstí Nariki Makahira, který má v organizačním výboru na starost udržitelnost sportovišť.

Náměstí bývá tradičně srdcem olympijské vesnice. Uskuteční se zde oficiální přivítání jednotlivých výprav a bude hlavním místem pro setkávání olympioniků, protože je na něm kavárna i obchod.

Využití dřeva zapadá do ekologického konceptu olympijských her, které se v japonské metropoli uskuteční na přelomu července a srpna. Medaile jsou ze starých mobilních telefonů, olympionici budou spát na postelích z recyklovatelného kartonu, palivem pro olympijský oheň v pochodni bude v části štafety vodík.

Reklama

Související témata:
Použití