Hlavní obsah

Policie provedla domovní prohlídku u člena organizačního výboru OH v Tokiu

Japonská policie provedla domovní prohlídku u člena výkonné rady organizačního výboru olympijských her v Tokiu. Osmasedmdesátiletý Harujuki Takahaši je podezřelý z přijetí úplatku.

Foto: Issei Kato, ČTK/AP

Harujuki Takahaši je podezřelý z přijetí úplatku.

Článek

Podle tiskové agentury Kjódó v roce 2017 Takahaši dostal 45 milionů jenů (7,9 milionu korun) od oděvní firmy Aoki, jež se rok nato stala sponzorem tokijských her. "K žádnému střetu zájmů v souvislosti s mou pozicí člena vedení organizačního výboru nedošlo," bránil se minulý týden Takahaši v médiích.

Předsedkyně organizačního výboru OH v Tokiu Seiko Hašimotová uvedla, že výbor bude při vyšetřování plně spolupracovat. "Je zklamání, že takové věci dodatečně vycházejí na světlo," uvedla šéfka pořadatelů her, jež se kvůli koronavirové pandemii konaly s ročním zpožděním až v roce 2021.

Podezření z korupce se v souvislosti s tokijskými hrami objevilo už v lednu roku 2019. Francouzské úřady z ní tehdy obvinily předsedu Japonského olympijského výboru Cunekazua Takedu kvůli podezřelé platbě ve výši dvou milionů eur před zvolením Tokia pořadatelem. Takeda vinu popřel, ale později na funkci rezignoval.

Reklama

Související témata: