Hlavní obsah

Zverev - Djokovič 1:6, 6:3, 6:1Šok! Hlavní favorit na zlato prohrál v semifinále

Tokio
Aktualizováno

Největší favorit olympijského turnaje tenistů Novak Djokovič vypadl v Tokiu v semifinále a bronz z roku 2008 z Pekingu nevylepší. Srbský vítěz všech tří dosavadních letošních grandslamů prohrál po dvouhodinovém boji s Němcem Alexanderem Zverevem 6:1, 3:6, 1:6. Čtvrtý nasazený Zverev v nedělním finále nastoupí proti turnajové dvanáctce Karenu Chačanovovi z Ruska.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Novak Djokovič si finále tenisové dvouhry nezahraje

Článek

Chorvatské finále čtyřhry vyhráli Nikola Mektič a Mate Pavič, nejvýše nasazená dvojice zdolala krajany Marina Čiliče s Ivanem Dodigem 6:4, 3:6, 10:6. První tenisový bronz pro Nový Zéland v historii získali Michael Venus a Marcus Daniell po výhře 7:6, 6:2 nad Austinem Krajickem a Tennysem Sandgrenem z USA.

Djokovič, který ve čtyřech předchozích zápasech v Tokiu neztratil ani set, přitom nad Zverevem v druhé sadě po brejku vedl 3:2. V tu chvíli se zdálo, že čtyřiatřicetiletý Srb neochvějně kráčí k vytouženému olympijskému zlatu, pak ale zcela vypadl z rytmu a čtyřikrát za sebou ztratil podání. V utkání o třetí místo nastoupí první hráč světového žebříčku proti Pablu Carreňovi ze Španělska.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Nečekaný finalista mužské dvouhry na olympijských hrách Alexander Zverev

Vítěz rekordních 20 grandslamů Djokovič se mohl stát prvním mužem, který by získal tzv. Golden Slam. Ovládnout v jednom roce všechny turnaje velké čtyřky i olympiádu se dosud povedlo pouze Němce Steffi Grafové v roce 1988.

Čtyřiadvacetiletý Zverev dokázal Djokoviče v minulosti dvakrát z osmi zápasů porazit. Jedna z těchto výher vynesla někdejšímu svěřenci Ivana Lendla dosud nejcennější úspěch, triumf na Turnaji mistrů 2018. Grandslamový titul mu zatím schází.Nový Zéland má první tenisovou medaili z OH

Chačanov přehrál turnajovou šestku Španěla Pabla Carreňa dvakrát 6:3. Carreňo si ve čtvrtfinále poradil s druhým nasazeným Daniilem Medveděvem, na dalšího ruského tenistu už ale nestačil. Chačanov může navázat na Jevgenije Kafelnikova, který triumfoval před 21 lety v Sydney, ve finále však 25. hráč světového žebříčku favoritem nebude.

Michael Venus a Marcus Daniell získali deblový bronz

Edgar Su, <a href="http://www.reuters.com/">Reuters</a>

Djokovič nedosáhne na zlato ani ve smíšené čtyřhře, v níž s Ninou Stojanovičovou podlehli v semifinále ruské dvojici Jelena Vesninová, Aslan Karacev. Ti v utkání o titul nastoupí proti krajanům Anastasii Pavljučenkovové a Andreji Rubljovovi. O bronz z mixu bude Djokovič bojovat proti ženské světové jedničce Ashleigh Bartyové z Austrálie, která hraje s Johnem Peersem.

Dvě dvojice ze stejné země bojovaly ve finále mužské čtyřhry naposledy v roce 1908 v Londýně. Singlový vítěz US Open 2014 Čilič s šestatřicetiletým Dodigem dovedli zápas proti nejlepšímu páru současnosti do super tie-breaku, v tom ale byli lepší Mektič s Pavičem, kteří před třemi týdny ovládli i wimbledonský grandslam. Nyní se postarali o největší olympijský úspěch chorvatského tenisu.

V duelu o třetí místo nedokázala poražená dvojice Krajicek, Sandgren prodloužit americkou medailovou šňůru, která začala v Pekingu bronzem Mikea a Boba Bryanových a pokračovala i v Londýně a v Riu. Novozélanďan Venus ještě loni patřil do elitní světové deblové desítky, ve dvouhře prakticky neznámý Daniell je v žebříčku ATP padesátý.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Tenis:
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Chačanov (12-Rus.) - Carreňo (6-Šp.) 6:3, 6:3.
A. Zverev (4-Něm.) - Djokovič (1-Srb.) 1:6, 6:3, 6:1.
Čtyřhra - o 3. místo:
Daniell, Venus (N. Zél.) - Krajicek, Sandgren (USA) 7:6 (7:3), 6:2.
Čtyřhra - finále:
Mektič, Pavič (1-Chorv.) - Čilič, Dodig (Chorv.) 6:4, 3:6, 10:6
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Pavljučenkovová, Rubljov (4-Rus.) - Bartyová, Peers (Austr.) 5:7, 6:4, 13:11.

Reklama

Související témata: