Hlavní obsah

Španělského chodce Garcíu čeká v téměř 52 letech osmá olympiáda

Madrid

Španělský chodec Jesús Ángel García bude jako první atlet startovat na osmých olympijských hrách. Do Tokia se chystá v téměř 52 letech, národní svaz nominoval mistra světa z roku 1993 opět do závodu na 50 kilometrů.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jesús Angel García, španělský chodec

Článek

García, jemuž bude 52 let v polovině října, se v nejdelší atletické disciplíně představil na všech letních olympiádách od Barcelony 1992. Nejlepší výsledek zaznamenal v roce 2008 v Pekingu, kde skončil čtvrtý. Do cíle nedošel jen v Atlantě 1996.

Se sedmi účastmi se nyní mezi atlety dělí o první místo se sprinterkou Marlene Otteyovou, jež šestkrát reprezentovala Jamajku a naposledy v roce 2004 v Aténách závodila za Slovinsko. Absolutním rekordmanem je parkurový jezdec Ian Millar s deseti starty pod pěti kruhy. Mezi českými sportovci je maximem šest účastí a k veslařům Jiřímu Ptákovi a Václavu Chalupovi, běžkyni na lyžích a bikerce Kateřině Neumannové a vodní slalomářce Štěpánce Hilgertové se letos připojí šestačtyřicetiletý brokový střelec David Kostelecký.

Zatímco na OH García vyšel medailově naprázdno, z MS má vedle titulu ze Stuttgartu ještě tři stříbra (1997, 2001 a 2009) a druhý (2006) a třetí (2002) skončil i na mistrovství Evropy. Závod na 50 km zažije v Tokiu olympijskou derniéru, na příštích hrách v Paříži jej v programu nahradí závod smíšených družstev.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články