Hlavní obsah

Transgender vzpěračka Hubbardová získala na Novém Zélandu ocenění Sportovkyně roku

Wellington/Praha

Jedna z nejkontroverznějších postav olympijských her v Tokiu, novozélandská transgender vzpěračka Laurel Hubbardová, se ve své domovině může nově pyšnit titulem Sportovkyně roku 2021. Ten jí udělila Otagská univerzita. Hubbardová se letos stala první olympioničkou, která před startem pod pěti kruhy podstoupila proces změny pohlaví. Její účast v soutěži vzpírání v kategorii pro ženy nad 87 kg i nadále vyvolává ve sportovním světě bouřlivé diskuze.

Foto: Profimedia.cz

Novozélandská vzpěračka Laurel Hubbardová soutěží na olympijských hrách v Tokiu.

Článek

Třiačtyřicetiletá Hubbardová si ocenění akademické obce Otagské univerzity vysloužila za to, že byla první transgender sportovkyní startující na olympijských hrách v individuální soutěži. Její příběh ale vyvolává značně rozporuplné reakce sportovního světa.

Na jedné straně je snaha o zrovnoprávnění sportovců, jež se rozhodli změnit své pohlaví, na druhé straně do očí bijící nespravedlnost vůči ženám, které proti bývalým a geneticky rozdílně vybaveným mužům musejí soutěžit.

To je ve zkratce příběh vzpěračky Hubbardové, která v kvalifikačních závodech před olympiádou drtila soupeřky a vyhrávala závody, aby v Tokiu nezvedla ani svou startovní váhu a z olympijského pódia zmizela tak rychle, jak jen to bylo možné.

Pozornosti na sebe strhla tak jako tak požehnaně, byť nesrovnatelně oproti tomu, co by se dělo, kdyby Hubbardová v Tokiu ukořistila cenný kov.

„Není možné, aby sportovci absolvovali olympiádu bez podpory přátel, rodiny a fanoušků. Toto ocenění bude navždy součástí mé olympijské cesty," uvedla k ocenění od akademiků Hubbardová.

Hubbardová podstoupila změnu pohlaví v roce 2012. Na hry do Tokia se kvalifikovala poté, co MOV změnil pravidlo týkající se účasti transgender sportovců.

Hubbardová, dcera bývalého novozélandského vojenského důstojníka, byla v minulosti ve svém juniorském věku v novozélandské vzpěračské reprezentaci, tehdy ještě soutěžila jako muž.

Se sportováním pak na nějakou dobu přestala. Vrátila se až po změně pohlaví. V roce 2017 pak vletěla na světovou vzpěračskou scénu stříbrem na mistrovství světa v kategorii do 90 kg. Úspěšných závodů měla ale hned několik. Vítězství brala i například na Světovém poháru v Římě 2020.

Reklama

Související témata: