Hlavní obsah

Už zase! Další judista se vzdal účasti na hrách, nechtěl se utkat s Izraelcem

Už druhý judista se vzdal účasti na olympijských hrách v Tokiu před soubojem s izraelským soupeřem. Súdánský reprezentant Mohamed Abdalrasúl se měl v soutěži do 73 kilogramů utkat s Toharem Butbulem a přestože absolvoval vážení před zápasem, k utkání nenastoupil.

Foto: https://middleeast.in

Alžírský judista Fathí Nurín byl první, který se odmítl utkat z Izraelcem

Článek

Už na začátku her v Tokiu vzdal účast alžírský judista Fathí Nurín, aby se nemusel utkat se soupeřem z Izraele. Třicetiletý závodník mohl v případě postupu do druhého kola narazit právě na Butbula.

Mezinárodní judistická federace (IJF) neoznámila důvod, proč Abdalrasúl nesoutěžil, ani Súdánský olympijský výbor situaci nekomentoval. Abdalrasúl je v dané váhové kategorii až na 469. místě na světě, Butbul je sedmý.

IJF takový postup, kdy sportovci odmítnou nastoupit proti soutěžícím z určité země, dlouhodobě ostře kritizuje. Letos v dubnu suspendovala na čtyři roky Írán za to, že nedovoloval svým sportovcům utkávat se se soupeři z Izraele. Trest platí zpětně od roku 2019 a nevztahuje se na olympijské hry, kam vysílá sportovce národní olympijský výbor a ne národní svaz.

Reklama

Související témata: