Hlavní obsah

Alžírský judista vzdal start na OH, aby nemusel bojovat se soupeřem z Izraele

Tokio

Alžírský judista Fathí Nurín vzdal účast na olympijských hrách, aby se nemusel utkat se soupeřem z Izraele. Třicetiletý závodník měl podle losu v Tokiu nastoupit na úvod soutěže do 73 kg proti soupeři ze Súdánu, ve druhém kole by ale mohl narazit na izraelského reprezentanta Tohara Butbula.

Foto: https://middleeast.in

Alžírský judista Fathí Nurín.

Článek

"Tvrdě jsme pracovali, abychom se kvalifikovali na hry, ale palestinská věc je větší než to všechno," citovala agentura AFP jeho vyjádření pro alžírskou televizi. Nastoupit proti izraelskému soupeři neodmítl Alžířan poprvé, stejně se zachoval například na mistrovství světa 2019 v Tokiu.

Mezinárodní judistická federace (IJF) takový postup dlouhodobě ostře kritizuje. Letos v dubnu suspendovala na čtyři roky Írán za to, že nedovoloval svým sportovcům utkávat se se soupeři z Izraele. Trest platí zpětně od roku 2019 a nevztahuje se na olympijské hry, kam vysílá sportovce národní olympijský výbor a ne národní svaz.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Reklama

Související témata: