Hlavní obsah

V premiéře skateboardingu na OH stále kralují Japonci, park vyhrála Josozumiová

Tokio
Aktualizováno

Premiérovou olympijskou vítězkou ve skateboardingu v disciplíně park je Japonka Sakura Josozumiová. Domácí skateboardisté zatím v Tokiu ovládli všechny tři soutěže tohoto mladého sportu, v němž se bojuje o medaile pod pěti kruhy poprvé v historii.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Japonka Sakura Josozumiová se stala první olympijskou vítězkou ve skateboardingu v disciplíně park.

Článek

Devatenáctiletá Josozumiová byla sice z tria Japonek nejhorší - celkově čtvrtá - v kvalifikaci, ale hned v první ze tří finálových jízd dostala nejvyšší známku dne 60,09 bodu. Mistryně světa z roku 2018 za sebou nechala mnohem mladší soupeřky.

"Zlato jsem získala díky tomu, že jsem udělala dvakrát za sebou 540. Doufám, že díky našim výkonům bude skateboarding v Japonsku hodně populární," uvedla mistryně světa z roku 2018 Josozumiová, jež za sebou nechala mnohem mladší soupeřky.

Stříbro získala její dvanáctiletá krajanka Kokona Hirakiová, které zhruba o bod unikla šance stát se nejmladší olympijskou vítězkou v historii. Bronz v závěrečné finálové jízdě vybojovala třináctiletá Britka Sky Brownová, jež byla stejně jako Hirakiová nejmladší reprezentantkou své země v dějinách OH. Bez medaile zůstala na čtvrtém místě třetí z Japonek, vítězka kvalifikace a úřadující mistryně světa patnáctiletá Misugu Okamotová.

Nejmladší profesionální skateboardistce na světě Brownové nevyšly dvě první finálové jízdy a medaili si zajistila až na poslední chvíli. "Jsem strašně šťastná. Dvakrát jsem spadla při stejném triku, takže jsem si řekla: 'Musím to zvládnout'. I když jsem upřímně nedoufala, že to dám, povedlo se mi to a jsem nadšená," řekla dcera britského otce a japonské matky, jež měla loni v květnu těžký pád z rampy, při němž si zlomila kůstky v lebce.

Josozumiová navázala na triumfy Juta Horigomeho a Momidži Nišijové, kteří minulý týden ovládli Ariake Urban Sports Park v disciplíně street. V ní skateboardisté jezdí na "městských" překážkách, jako jsou zábradlí či schody, zatímco v parku předvádějí triky na rampách.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

První olympijskou vítězkou ve skateboardingu se stala třináctiletá Japonka Momidži Nišijová.

V kvalifikaci i osmičlenném finále parku absolvují závodníci tři jízdy po 45 sekundách, přičemž se jim počítá nejlepší výsledek. Ve čtvrtek budou o závěrečnou sadu medailí bojovat muži.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Skateboarding:
Ženy - park:
1. Josozumiová 60,09 b.
2. Hirakiová (obě Jap.) 59,04
3. Brownová (Brit.) 56,47
4. Okamotová (Jap.) 53,58
5. Olsenová (Austr.) 46,04
6. Wettsteinová (USA) 44,50
7. Varellaová 40,42
8. Aspová (obě Braz.) 37,34.

Reklama