Hlavní obsah

Varování Rusku: Nepočítejte s automatickým koncem dopingového trestu

Rusko by nemělo očekávat, že sankce, které dostalo za státem řízený doping, budou automaticky zrušeny, až na konci letošního roku vyprší určená doba suspendace. Uvedl to prezident Světové antidopingové agentury (WADA) Witold Bańka.

Foto: Sport.cz

Nezavlaje ruská vlajka ani na dalších olympijských hrách?

Článek

Ruští sportovci budou v Pekingu na třetích olympijských hrách za sebou závodit jako neutrální bez státních symbolů. Bańka dnes nevyloučil, že tato praxe může pokračovat.

WADA označila činnost Ruské antidopingové agentury (RUSADA) za nevyhovující v roce 2015 poté, co byl odhalen masivní doping v ruském sportu. V prosinci 2019 WADA potrestala Rusko mimo jiné čtyřletým zákazem startu na velkých sportovních akcích pod státní vlajkou. Po odvolání ruské strany Sportovní arbitrážní soud zkrátil trest na polovinu, takže suspendace vyprší letos 16. prosince.

"Myslím, že je ještě brzy na to říct, že jsem spokojený a že tato kapitola je uzavřena. Ještě počkejme, je to proces, který běží," řekl Bańka agentuře Reuters v Pekingu.

"Pravidla jsou jasná a RUSADA je musí dodržovat. Zatím to dělají, jsme s nimi v úzkém kontaktu. Striktně se drží v rámci našich pravidel, ale ještě není konec. Zatím je ještě brzy říct, zda vyhovují, to určíme až na konci roku," dodal šéf WADA.

Ruští sportovci naposledy závodili na olympiádě pod státní vlajkou na letních hrách v Riu de Janeiro 2016. Jako neutrální byli následně na ZOH v Pchjongčchangu 2018 a loni v Tokiu. V Pekingu mají výpravu 212 sportovců.

Reklama