Hlavní obsah

Maskoty her v Paříži budou červené čapky, známé jako symboly svobody

Maskoty olympijských a paralympijských her v Paříži budou dvě postavičky zpodobňující frygické čapky, které se v období Francouzské revoluce staly symbolem svobody a nezávislosti.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Maskoty olympijských a paralympijských her v Paříži budou dvě postavičky zpodobňující frygické čapky

Článek

Organizátoři dnes představili dvě červené figurky Phryges v olympijské a paralympijské variantě, která má místo jedné nohy protézu. Netradiční podobě maskotů dali přednost před postavičkami zvířat, které bývají tradičně symboly sportovního svátku pod pěti kruhy.

"Cílem je ukázat, že sport může všechno změnit a že si zaslouží v naší společnosti prominentní místo," řekla marketingová ředitelka pařížské olympiády Julie Matikhineová.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Maskoty olympijských a paralympijských her v Paříži budou dvě postavičky zpodobňující frygické čapky.

"Byli jsme blízko k tomu obejít se bez maskota, pokud k tomu nenajdeme skutečný důvod a skutečné poselství, které bychom předat. Maskot musí ztělesňovat francouzského ducha, což není snadné uchopit. Je to ideál, určité přesvědčení, které v sobě má hodnoty naší země a které se během let budovalo," prohlásila.

Čapka ve tvaru kužele má původ ve starověké Frýgii (dnešní součást Turecka). Za Francouzské revoluce ji nosili jakobíni a jejich političtí přívrženci. Později si coby symbol svobody objevila i ve znacích některých amerických států.

Olympijské hry v Paříži se budou konat v roce 2024 od 26. července do 11. srpna. Paralympiáda na ně naváže 28. srpna až 8. září.

Reklama

Související témata: