Hlavní obsah

MOV bude jednat s australským Brisbane o pořádání OH v roce 2032

Brisbane se přiblížilo pořádání letních olympijských her v roce 2032. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) právě toto australské město vybral jako preferovaného partnera pro vyjednávání o hostitelství nejbližší volné letní olympiády.

Foto: Sport.cz

Brisbane se přiblížilo pořádání letních olympijských her v roce 2032 (ilustrační foto)

Článek

Vycházel ze závěrů komise, která se zaměřuje na potenciální budoucí pořadatele OH. "Tato komise doporučila výkonnému výboru MOV, aby vstoupil do cíleného jednání s Brisbane 2032. Výkonný výbor toto doporučení jednomyslně vyslyšel," uvedl při on-line tiskové konferenci prezident MOV Thomas Bach.

Po letošním Tokiu se další letní olympijské hry uskuteční v roce 2024 v Paříži a v roce 2028 v Los Angeles. Zájem o první volnou letní olympiádu vedle Brisbane vyjádřily například Budapešť, Dauhá, Indonésie nebo německá oblast Porýní a Porúří.

Australská kandidatura s centrem v Brisbane má výhodu v tom, že řada budoucích olympijských sportovišť už existuje, v době her by zde mělo být příjemné počasí a má zkušenosti s pořádáním velkých sportovních akcí. V roce 2018 hostil australský stát Queensland Hry Commonwealthu.

V kurzu jsou cílené rozhovory

Cílené rozhovory s vybraným uchazečem jsou důsledkem změny v souboji o pořádání olympijských her, ke kterým MOV přistoupil v roce 2019. Už nejsou oficiální kandidátská města a rozsáhlé a drahé projekty a kampaň před volbou. Tuto cestu MOV zvolil v zájmu snížení nákladů a zjednodušení procesu. Řada uchazečů v poslední době v průběhu výběru odstupovala.

MOV místo po dalším posouzení komisí navrhne ke schválení vybraného zájemce, o kterém budou jeho členové hlasovat. Není jasné, kdy to v případě OH 2032 nastane. Bude záležet na vývoji jednání, ale Brisbane je velký favorit.

V Austrálii se největší sportovní svátek konal naposledy v roce 2000, kdy jej hostilo Sydney. Brisbane usilovalo o hry 1992, ale prohrálo s Barcelonou.

Reklama

Související témata: