Hlavní obsah

MOV tvrdí, že se stal terčem ruských telefonických provokací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) uvedl, že se jeho prezident Thomas Bach stal terčem ruských provokatérů, kteří se v telefonátech vydávali za někoho jiného. Podle MOV to měla být reakce na úterní rozhodnutí výkonné rady, že nezávislí ruští a běloruští sportovci se nebudou smět zúčastnit defilé týmů při slavnostním zahájení olympijských her v Paříži.

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Prezident MOV Thomas Bach

Článek

MOV uvedl, že volající Mezinárodnímu olympijskému výboru a prezidentu Bachovi předstírali, že jsou zástupci organizace Komise Africké unie, a chtěli diskutovat o situaci týkající se Ruska.

„Zdá se, že se objevil další incident v ruské dezinformační a pomlouvačné kampani proti Mezinárodnímu olympijskému výboru a jejímu prezidentovi,“ uvedl MOV prohlášení. „Falešné telefonáty údajně z Komise Africké unie prováděla podle všeho stejná skupina, která už stejným způsobem napadla globální politické lídry a další vysoce postavené osobnosti,“ připomněl MOV například událost z loňského září, kdy byla podobným způsobem „nachytána“ italská premiérka Giorgia Meloniová.

Rusové a Bělorusové budou moci na OH v Paříži startovat jen jako neutrální sportovci a bez využití národních symbolů. Vedle kvalifikačních kritérií musejí splnit i další podmínky, jako nemít vazby na armádu či nepodporovat ruskou stranu ve válce na Ukrajině. Družstva pod pěti kruhy nemohou startovat vůbec.

V úterý pak MOV rozhodl, že se také nebudou smět zúčastnit slavnostního nástupu týmů na zahajovacím ceremoniálu, což vyvolalo z ruské strany ostrou odpověď. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu označil rozhodnutí MOV za destrukci olympijských idejí a omezování práv sportovců.

Reklama