Hlavní obsah

Porušovali pravidla úmyslně!? Norsko o dopingovém problému ví už tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce poté, co vyšlo najevo, že norská antidopingová pravidla jsou v rozporu s kodexem světové agentury WADA, musí sportovní velmoc řešit další problém. Ukázalo se, že norští sportovní šéfové o problému věděli nejméně tři roky a nijak jej neřešili. Norským sportovcům nyní hrozí, že se nebudou moci účastnit mezinárodních soutěží, nebo že takové akce nebudou moci být pořádány na území státu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hvězda norského biatlonového výběru Tiril Eckhoffová - ilustrační foto.

Článek

Norská televize NRK jako první odhalila problém, se kterým se nyní potýkají představitelé Norské sportovní konfederace (NIF) a Norské antidopingové agentury (ADNO). Mladí sportovci ve věku od 15 do 18 let totiž nemohou být náhodně testováni na přítomnost nedovolených látek v těle. K dopingové kontrole potřebují souhlas rodiče, což je v rozporu s mezinárodním kodexem.

To vyvolalo samozřejmě vlnu podezření a kritiky, i ze strany ruských sportovců či sportovních komentátorů. Rusko totiž kvůli dopingu už celoplošně pykalo a v některých případech ještě pyká. „Hmm, no kdopak nám to s největší pravděpodobností nepojede na zimní olympijské hry v roce 2026?" napsala na sociální síti k fotografii s norskou závodnicí ruská běžkyně na lyžích Veronika Stěpanovová.

Foto: t.me/NikaStepp01/291

Příspěvek Veroniky Stěpanovové.

„A takhle se vyvíjí zdraví olympijští vítězové z mladých astmatiků, kteří jsou vážně nemocní už od dětství," připsal biatlonový komentátor k článku, který o norském dopingovém maléru informuje.

NRK teď přišla s dalším odhalením. ADNO totiž o problému informovala příslušné sportovní a státní orgány již v květnu roku 2019 a žádala o objasnění pravidel týkajících se testování mladých sportovců. Sportovní prezidentka Berit Kjøllová tomu ale zřejmě nepřikládala velkou váhu. Problém začala řešit až o tři roky později.

To ale může být pozdě, Norsku teď hrozí přísné sankce, včetně zákazu účasti norských sportovců na mezinárodních soutěžích. ADNO se v případu radila i s právníky, kteří doporučili, aby byl vyžadován zastřešující souhlas rodičů pro náhodnou dopingovou kontrolu mladistvých. NIF a ADNO se však doporučením neřídily.

Reklama