Hlavní obsah

Z olympiády do svatyně. Střelkyně je kněžkou

Tokio

V předchozích dvou dnech sestřelila Japonka Naoko Išiharaová 114 terčů, na hrách v Tokiu ve skeetu skončila na 21. místě. Dnes už se ale vrací k životu plnému modliteb a čajových obřadů v šintoistické svatyni, kde je dědičnou kněžkou. Svatyně, jež se nachází ve městě Kanuma asi dvě hodiny od dějiště soutěží v brokové střelbě, je více než 1300 let stará.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Naoko Išiharaová je ve svatyni kněžkou

Článek

Stejně jako povinnosti v šintoistické svatyni, i střelba je rodinnou záležitostí. "Můj otec i děda byli střelci, takže když jsem vyrůstala, rozhodně jsem myslela na to, že budu střelkyní," řekla Išiharaová.

Přestože jde o rodinnou vášeň, otec jí neuděluje příliš rad. Zkušenosti už nabrala sama, zúčastnila se dvou olympijských her a osmi světových šampionátů. "Je tichý člověk," řekla o otci Išiharaová. "Ale je pyšný. Pomohl mi v mnoha ohledech, finančně i jinak," dodala.

Sebedůvěru střelkyně nabírá ve vlastní víře. "Jakožto kněžka se vždy modlím, takže mám pak o něco více koncentrace než ostatní Japonci. Jsem přesvědčená, že se stane něco dobrého a že se o to bohové postarají," poznamenala.

Reklama

Související témata: