Hlavní obsah

Čáslavská pokřtila olympijskou známku a předpověděla tři zlaté medaile

PRAHA

Novou olympijskou známku s motivem rychlobruslařky, vydanou u příležitosti XXI. ZOH ve Vancouveru, pokřtila ve čtvrtek v Muzeu poštovní známky v Praze olympijská legenda Věra Čáslavská. „Ta známka je pěkná, je na ni vystižen pohyb Martiny Sáblíkové. Přála bych jí, aby tu po olympiádě sama pokřtila známku se svým jménem,“ řekla Věra Čáslavská.

Foto: Karel Felt, Právo

Olympijské známky

Článek

Filatelisté jsou pověrčiví a nechtějí na známky se sportovním motivem předem uvést jméno sportovce. To se pak v případě úspěchu na známku dotiskne. Takto bylo například jméno Jana Železného dotištěno po OH 1992 v Barceloně, Aleš Valenta se objevil na akrobatovi po Salt Lake City 2002, Roman Šebrle na desetibojaři po Aténách 2004 a naposledy Kateřina Neumannová na běžkyni po Turíně 2006.

Grafik Zdeněk Netopil a rytec Miloš Ondráček už připravili speciální návrh známky, na níž by byl symbol olympijské medaile a jména případných českých olympijských vítězů. Na další známce k ZOH ve Vancouveru je slalomářka. K oběma známkám jsou i příležitostné obálky a budou i razítka.

Věra Čáslavská byla na třech známkách... „Poprvé po Tokiu 1964, pak po Mexiku 1968 a naposledy asi před půl rokem, což připravil nějaký šikovný filatelista,“ říkala s úsměvem. Olympiádu ve Vancouveru prý bude sledovat velice pečlivě. „Už trénuji na noční přenosy. Chodím spát ve tři ráno a vstávám v pět,“ říkala s úsměvem.

„Nejvíc mě zajímá krasobruslení, protože to jsem kdysi sama dělala, samozřejmě také rychlobruslení, běhy na lyžích, skoky a hokej. U televize budu držet palce. Hodně emotivně závody našich sportovců prožívám, ale nekřičím u televize, prožívám to uvnitř. Emotivně prožívám i slzy radosti nebo smutku. A když slyším naši hymnu a na stožár stoupá česká vlajka, vzpomenu si, když jsem ji takto sledovala na olympiádách,“ řekla sedminásobná olympijská vítězka v gymnastice.

A jak vidí šance českých sportovců ve Vancouveru? „Získáme tři zlaté medaile. Ale kdo, to říkat nebudu. Jsem optimistka a našim sportovců věřím a držím palce,“ řekla legenda českého sportu.

Muzeum získalo i nový exponát. Je jím stříbrná plaketa za druhou nejkrásnější sportovní známku na světě. Tou byla mezinárodní porotou vyhodnocena běžkyně na lyžích z Turína, na níž bylo dotištěno jméno Kateřiny Neumannové.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.