Hlavní obsah

Jacobelisová před cílem upadla, snowboardcross vyhrála Friedenová

BARDONECCHIA

Zkrat velké favoritky premiérové soutěže na ZOH snowboardcrossu Lindsay Jacobelisové přinesl v pátek olympijské vítězství Švýcarce Tanje Friedenové. Mistryně světa totiž upadla při svém jasném vedení na předposledním skoku krátce před cílem poté, co ve vzduchu předvedla oslavný trik. Třetí skončila Kanaďanka Dominique Maltaisová.

Článek

Finálovou jízdu poznamenaly dva vážné pády. Na jednom z prvních skoků spadla z velké výšky přímo na záda Kanaďanka Maelle Rickerová, o niž se museli nakonec postarat záchranáři a převezli ji k lékařskému vyšetření. V ochranných sítích podél trati skončila později i Maltaisová, ale ze svého pádu se posbírala a do cíle dojela.

Američanka Jacobelisová vedla od startu a potvrzovala roli největší adeptky na titul. Těsně před cílem se ohlédla, a když zjistila, že má výrazný náskok, rozhodla se blížící se olympijský triumf oslavit chycením prkna ve vzduchu. To se jí však vymstilo, neboť upadla a Friedenová ji předjela.

"Byla jsem úplně rozrušená, všechno se zdálo být v pořádku, ale najednou jsem ležela na zemi. Bylo to frustrující, protože jsem tomuto úspěchu podřídila všechno," prohlásil smutně v cíli dvacetiletá Američanka, která prý měla potíže se skoky i při trénincích. "Chycení prkna ve vzduchu pomáhá stabilizovat let, ale nějak to nefungovalo," pravila.

Vlastní chybou tak připravila USA o čtvrté turínské zlato z freestylových olympijských soutěží ve snowboardingu. Snowboardcross vyhrál mezi muži Seth Wescott, U-rampě kralovali Shaun White a Hannah Teterová.

Výsledky:
1. Friedenová (Švýc.), 2. Jacobelisová (USA), 3. Maltaisová (Kan.), 4. Rickerová (Kan.), 5. Franconová (Švýc.), 6. Danielssonová (Švéd.), 7. Fudžimoriová (Jap.), 8. Laissusová (Fr.), 9. Ribeirová (Braz.), 10. Anthoniozová (Fr.).

Reklama