Hlavní obsah

Janda má svého největšího soupeře v psychice

PRAGELATO

Momentálně to není takový Jakub Janda, jak jsme si zvykli ho v této sezóně vídat. Alespoň trochu se usmívající a zdravě sebevědomý. Už měsíc nestál na stupních vítězů. Samo o sobě by to nebylo nic hrozného, kdyby se jeho největším soupeřem v těchto dnech nestala jeho vlastní psychika. Nesrazí ho v nedělním prvním olympijském vystoupení na středním můstku?

Článek

Aféra kolem trenéra Vasji Bajce a šéfa skoků Leoše Škody nejvíc ubližuje tomu, komu by celé skokanské hnutí mělo teď pomáhat a držet palce. S Jandou při neoslnivých výkonech ostatních stojí a padá jeho sláva a tím i finance, tedy podpora. Pokud Janda získá medaili, mohou na tom skoky jen vydělat. Jestliže neuspěje, skoky mohou znovu upadnout do průměru či podprůměru zájmu veřejnosti a tedy i sponzorů.

Snad se zvedne

Samotný Janda nechce k celé aféře mluvit, ale netají se tím, že ho silně poznamenala... "Ztratil jsem pohodu. Těžko říct, jaká je v takové situaci forma. Bojuji s tím a snažím se maximálně koncentrovat na závod. Rozhodně si nepřipouštím roli favorita. Na můstku budu mít nejméně čtyřicet soupeřů," nenechá se zatlačit k reálnému zhodnocení svých šancí.

Navíc v Pragelatu hodně fouká, což není zrovna počasí, které by mu vyhovovalo. Čtvrteční tréninky byly zrušeny. V pátek se o nich hodně diskutovalo. Přitom už v sobotu je na programu kvalifikace na středním můstku a v neděli od 18 hodin závod pod reflektory. Jenže právě večery jsou v této části Alp největrnější.

Působí nervózním dojmem

Ani trenér Vasja Bajc nechce hodnotit šance svého svěřence. "Na můstku bude při kvalifikaci přes osmdesát skokanů a každý do toho půjde s touhou ulétnout co nejdál. Situace, která nastala, je pro Jakuba těžká, ale je to profesionál. Měl by se s ní umět vyrovnat."

I trenér věří, že se jeho nejlepší z českých svěřenců zvedne v pravou chvíli a poletí co nejdál. Úspěch v prvním závodě by mu pomohl i před tím druhým. "Snad se zvedne," přejí si všichni v české výpravě. O tom, že by napodobil Raškovo zlato a stříbro z Grenoblu 1968, nechce nikdo ani slyšet, natož na toto téma mluvit.

Na Jandovo zaváhání čeká nejméně patnáct zdatných soupeřů v čele s Finem Ahonenem. Zbývajícím českým závodníkům se mnoho nadějí nedává, ale mezi padesátku postupujících z kvalifikace by se mohli dostat.

V tréninku nejlepší Ahonen

Ve skocích se ale občas dějí zázraky. Pamětníci si jistě vzpomenou na Poláka Fortunu a jeho větrem prodloužený let v Sapporu 1972 nebo dva zlaté "úlety" Švýcara Ammanna v Salt Lake City. Snad se paní Štěstěna zhlédne v neděli v Jandovi...

V pátečním tréninku ho uspokojil až závěrečný třetí skok. Po vlažnějším úvodu skočil 101 metrů, desátý nejlepší pokus kola. Nejdelší skok dne (105,5) předvedl Němec Uhrmann. "Ještě z toho nemám ten správný pocit. Možná je to tou výškou. Nevím," hodnotil Janda. Jeho velký soupeř Fin Ahonen přistál nejdál na značce 103 m.

Výkony českých skokanů v tréninku:
Janda 96,5+93+101, Matura 95,5+95+88, Mazoch 89,5+92+95, O. Vaculík 86+90,5+90,5, Sedlák 87+90,5+94,5.

Reklama