Hlavní obsah

Kanadští skeletonisté věří v pomoc šamana

VANCOUVER

Kanadští reprezentanti v jízdě na skeletonu zařadili do své přípravy na olympijskou sezonu poněkud netradiční prvek - návštěvu šamana v Britské Kolumbii. Mellisa Hollingsworthová a Jon Montgomery věří, že i díky ní patří k hlavním favoritům nadcházejících závodů.

Článek

Hollingsworthová prožívá fantastickou sezónu, v níž byla sedmkrát na stupních vítězů v osmi závodech Světového poháru. Také v tréninku v dějišti her zajela nejrychlejší čas. A šaman, jehož navštívila na konci loňského září, v tom prý sehrál svou roli.

"Bylo to úžasné, skvělý odpočinkový víkend," vzpomíná rodačka z provincie Alberta na dny, kdy kromě jiného vyráběla se svými kamarády totemy. Na své helmě má vyobrazenou malbu koňské lebky, ale teď věří, že jí ke zlatu dopomůže především pokorná mravenčí síla. "Hledali jsme v sobě sílu zvířat a byla to jedinečná zkušenost. Leželi jsme na zemi, meditovali a po mně lezli všude mravenci," řekla Hollingsworthová.

"Snažila jsem se nehýbat, nechtěla jsem rušit zbytek týmu. Potom jsem začala přemýšlet o tom, jak silný vlastně mravenec je, jak tvrdě pracuje a co pro něj znamená rodinná jednota. Zjistila jsem, jaká je má skutečná zvířecí síla," přiblížila Hollingsworthová. "Má to hodně co dělat se sebepoznáním, zbavit se všeho špatného ze sebe a dopřát si klid. Poznáte tak více svou duši a také ducha," dodala.

Podobně inspirován se prý cítil i Montgomery, nejrychlejší v tréninku mezi muži. Na své přilbě nyní nosí vyobrazenou želvu a ptáka, který podle původních obyvatel Britské Kolumbie žije pod názvem Haida v Blackcomb Mountain, kde se středisko Whistler nachází. "Je to mocné zvíře a jeden z nejvýraznějších symbolů. Myslel jsem si, že by bylo dobré vyjádřit k němu respekt a zároveň poctít lidi tady. Věřím, že můj zvířecí duch mi ukáže tu správnou cestu dolů," prohlásil Montgomery.

V pomoc nadpozemských sil bude doufat i Michael Douglas. Přestože se rozhodl nezdobit přilbu zvířecími motivy, věří, že jeho zvířecí duše poběží ve Whistleru vedle něho. "Byl to pro celý tým zážitek. Dostali jsme všichni požehnání a napsali svá jména na totem. Mým zvířecím duchem byl kůň. Jsem velký fanoušek Kentucky Derby a vidím sebe jako černého koně olympijského závodu," řekl Douglas s připomínkou slavného dostihu v Louisville.

Reklama

Související témata: