Hlavní obsah

Kožíšek s Razýmem skončili ve sprintu už v kvalifikaci, vypadla i Nývltová

WHISTLER

Eva Nývltová, jediná česká lyžařka ve sprintech klasickou technikou na olympijských hrách, do čtvrtfinále mezi třicet nejlepších nepostoupila. Vyřazovací boje jí unikly o tři místa a 52 setin sekundy. Bez české účasti se odehraje i hlavní část mužského sprintu na 1,6 kilometru. Dušan Kožíšek s Alešem Razýmem se do čtvrtfinále mezi třicet nejlepších neprobojovali.

Článek

Kvalifikaci žen vyhrála Norka Marit Björgenová. Až z 19. místa postoupila do čtvrtfinále hlavní favoritka Slovinka Petra Majdičová, kterou poznamenal těžký pád v tréninku jen pár minut před startem kvalifikace.

Při karambolu, kdy Majdičová při sjezdu nezvládla zatáčku, vyletěla z trati a spadla z několikametrového srázu do potoka, si potloukla pravou stranu těla a hlavně žebra. Ihned po kvalifikaci se podrobila lékařskému vyšetření, jehož výsledky zatím nejsou známy. "Pokud nejsou žebra zlomená, bude se snažit závodit dál. Pokud ano, je konec," řekl mluvčí slovinského týmu Branislav Dmitrovič. Majdičová nakonec do čtvrtfinále zasáhla, vítězstvím ve své jízdě si navíc zajistila účast v semifinále.

Majdičová měla vybíhat jako třetí, ale jury jí nakonec povolila, aby po ošetření vyrazila na trať až jako úplně poslední. V tu chvíli už dávno jasně vedla další z adeptek na zlato Björgenová, která kvalifikaci vyhrála před druhou Finkou Aino-Kaisou Saarinenovou a třetí Annou Olsonovou ze Švédska. Trápící se Majdičová dorazila v bolestech se ztrátou více než třinácti vteřin za Björgenovou.

Nývltová dopadla podobně jako ve Světovém poháru, kde letos byla už dvakrát v kvalifikaci první nepostupující závodnicí. "Co k tomu říct? Pokaždé mi kousek chybí. Aspoň, že se mi jelo mnohem lépe než v prvním závodě, ten se mi strašně nepovedl," řekla novinářům Nývltová, která v pondělí na volné desítce obsadila až 55. místo se ztrátou více než tří minut na vítěznou Švédku Charlotte Kallaovou.

Ani Kožíšek s Razýmem neuspěli

Kvalifikaci mužského sprintu vyhrál překvapivě dvacetiletý Rus Alexandr Panžinskij před favority Emilem Jönssonem ze Švédska a úřadujícím světovým šampiónem Norem Olou Vigenem Hattestadem. První tři muži v kvalifikaci se "srovnali" do necelých dvou sekund.

Kožíšek skončil na 35. místě, 67 setin za posledním postupujícím. "Na startu jsem viděl pětačtyřicet lidí, kteří mohli postoupit. Deset jsem porazil, ale nestačilo to. Klasický sprint ještě musím víc trénovat," řekl novinářům Kožíšek, který na olympiádě vzhlíží hlavně ke sprintu dvojic. V něm na MS 2007 v Sapporu získal bronz s Milanem Šperlem a nyní se představí s Martinem Koukalem.

Ztráta Razýma, který loni ve sprintu volnou technikou na mistrovství světa v Liberci ve velkém finále skončil šestý, byla více než čtyřsekundová. Plzeňský lyžař neprolomil letošní trápení. "Potvrdil se pokles formy, se kterým bojuju od prvního závodu sezony. V nohách nemám sílu, rukama všechno neutáhnu," uvedl v cíli zklamaný Razým. S Kožíškem potvrdili, že jim klasické sprinty tolik nesedí. Předtím mezi ženami z kvalifikace těsně neprošla jediná Češka na startu Eva Nývltová.

Kvalifikační vítězství Panžinského bylo nečekané, byť ruský talent letos už třikrát nakoukl při sprintech v SP do elitní desítky. Největší favorité si postup v pohodě pohlídali. Vedle Jönssona a Hattestada jdou dál také další norští reprezentanti Johan Kjölstad s Petterem Northugem, který by si dnes rád spravil náladu po 41. místě z pondělního závodu na 15 kilometrů volnou technikou. Ve čtvrtfinále nebude chybět ani sprinterský šampión z olympiády v Turíně Björn Lind ze Švédska.

Reklama