Hlavní obsah

Pákistánec Abbas: Sjezdovku sjedu naráz

Chtěl začít lyžovat, ale jeho chudí rodiče neměli na to, aby mu koupili vybavení. Otec Muhammada Abbase tedy zašel do lesa a vyřezal dvě borová prkna, na která připevnil provazy gumáky.

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Pakistánský lyžař Muhammad Abbas.

Článek

Pákistánská rodina žila na severu země v Gilgitu v pohoří Karakoramu v blízkosti 500 metrů dlouhé sjezdovky, na níž Abbas sledoval lyžaře a snažil se pouhým pozorováním něčemu přiučit.

Dnes pojede na 3105 metrů dlouhé olympijské sjezdovce ve Whistleru obří slalom stejně jako třeba Američan Bode Miller nebo Nor Aksel Lund Svindal. A na nohách bude mít přeskáče a kvalitní sjezdové lyže, které dostal od národní lyžařské federace. Má dva páry; jeden na závody, druhý na trénink. Například takový Miller může vybírat až z deseti závodních párů na každou disciplínu.

FIS ujišťuje, že nezabírají místo

Čtyřiadvacetiletý Abbas je 3764. lyžařem světa v obřím slalomu podle žebříčku mezinárodní federace FIS. A s podobně nulovými předpoklady pro úspěch není sám. Na startu bude třeba Hubertus Von Hohenlohe z Mexika (5067. na světě), Ind Jamyang Namgial (4697.) či Dow Travers z Kajmanských ostrovů (4631.).

FIS ujišťuje, že nezabírají místo kvalitním lyžařům, na olympiádě totiž startují v rámci rozvojového programu a silné země mají stále místo pro čtyři sjezdaře.

Vyslanci z rozvojového světa se mají stát vzorem pro další nadšence v jejich zemích. "Lyžování je sport rozvinutý po celém světě a tady na olympiádě se ukazuje, jaký je o něj zájem," citovala agentura AP generální sekretářku FIS Sarah Lewisovou.

"Abych se naučil lyžovat, jezdil jsem na té naší sjezdovce pořád dokola. A byl jsem za chvíli široko daleko nejlepší," vyprávěl Abbas, poddůstojník pákistánské armády, která mu umožňuje sportování. Lyžař si sám brousí a voskuje lyže, jeho kouč Zahid Farooq připravuje tréninkový plán a po cestách i vaří a uklízí. A také svému svěřenci překládá, neboť ten neumí anglicky.

Společně byli na několika soustředěních, předloni dva týdny v Rakousku a loni dokonce měsíc a půl. V Abbasových sedmnácti letech byli dva týdny v Japonsku, kde se lyžař učil techniku slalomu od specialisty. Nikoho jiného nemají, musí si všechno obstarat sami dva.

Olympijský závod pro ně bude první konfrontací v této sezoně. "Lyžuji dobře. Sice to není na nějaké velké závodění, ale sjezdovku sjedu naráz," uvedl Abbas při prohlídce trati. "Je to pro mě neuvěřitelná čest, že mohu reprezentovat svou zemi na olympiádě," pyšnil se. A upozornil, že by se mohl klidně i měřit s Millerem a Svindalem. "Pokud by měli ty moje dřevěné lyže," dodal se smíchem.

Reklama

Související témata:
Mahmúd Abbás